Na MFF Benátky vyhrala dráma švédskeho filmára Roya Anderssona

NETKY.SK • 7 September 2014, 10:40 • 2 min
Na MFF Benátky vyhrala dráma švédskeho filmára Roya Anderssona

BENÁTKY - Na 71. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach, ktorý sa konal od 27. augusta do 6. septembra, získala Zlatého leva dráma švédskeho režiséra Roya Anderssona s názvom En duva satt pa en gren och funderade pa tillvaron (2014) (v preklade Holub, ktorý sedel na konári a premýšľal o živote, pozn. SITA).

slovakia

left justify in out

Rozhodla o tom porota, ktorej predsedal francúzsky hudobný skladateľ filmovej hudby Alexandre Desplat. Anderssonova novinka je záverečnou snímkou jeho trilógie o spôsobe života, v rámci ktorej predtým nakrútil filmy Piesne z druhého poschodia (2000) a Ty, ktorý žiješ (2007).

 

Strieborného leva pre najlepšieho režiséra si odniesol ruský filmár Andrej Končalovskij za snímku Belyje noči počtalona Alexeja Trjapicyna (2014), Cenu veľkej poroty získal režisér Joshua Oppenheimer za dokument The Look of Silence a špeciálnu cenu poroty dostal turecký filmár Kaan Müjdeci za drámu Sivas (2014). V hlavných hereckých kategóriách triumfovali Adam Driver a Alba Rohrwacher za výkony v dráme Hungry Hearts (2014) talianskeho režiséra Saveria Costanza. Cenu Marcella Mastroianniho pre najlepšieho mladého herca alebo herečku udelili Romainovi Paulovi za výkon v snímke Le Dernier Coup de marteau (2014) a ocenenie za scenár si vyslúžili Rakhshan Bani-Etemad a Farid Mostafavi za film Ghesse-ha (2014), ktorý Bani-Etemad aj režírovala. Americkí filmári Thelma Schoonmaker a Frederick Wiseman dostali cenu za celoživotné dielo a americkej herečke Frances McDormand udelili Visionary Talent Award. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies