Na meno Porsche už pri vjazde do Vratislavíc nenarazíte, vymažú ho

NETKY.SK • 26 November 2013, 10:51 • 2 min
Na meno Porsche už pri vjazde do Vratislavíc nenarazíte, vymažú ho

LIBEREC - Nacistická minulosť automobilového konštruktéra Ferdinanda Porscheho je pre jeho rodisko, českú obec Vratislavice nad Nisou, problémom. Na tabuliach, ktoré vítajú vodičov pri vjazde do obce, už o ňom nebude ani zmienka. Protestovali proti nej miestni obyvatelia aj členovia židovskej obce. Informoval o tom dnes spravodajský server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

"Proti Porschemu ako konštruktérovi nemôže nikto nič mať, ale jeho minulosť je bohužiaľ problém," konštatoval Aleš Preisler, starosta obce, ktorá je v súčasnosti štvrťou severočeského mesta Liberec. "Niektorí naši obyvatelia napríklad prišli za vojny o príbuzných v pracovných táboroch, takže na základne toho sa začali búriť," vysvetlil.

Proti nápisom na tabuliach protestoval pred určitým časom vratislavický aktivista Pavel Hrstka. Rozbehol petíciu za odstránenie nápisov a podpísalo ju približne 150 ľudí. Mal tiež podozrenie, že nápis je propagáciou nacizmu, a podal na zastupiteľstvo Vratislavíc trestné oznámenia na polícii. Tá však vec odložila.

Temná stránka konštruktérovej minulosti je dodnes zdrojom sporov: jedni tvrdia, že práve on bol ten skutočne zlý, iní sa snažia dokázať opak. Starosta Preisler uviedol, že nie je žiadnym tajomstvom, že Porsche bol členom oddielu SS, teda paramilitantnej zložky nacistickej strany NSDAP, a že preňho v pracovných táboroch pracovali väzni. "Ale časy si to žiadali, a ak sa chcel venovať svojej práci, musel spolupracovať s nacistami. To isté platilo aj neskôr za komunistov: kto chcel niečo dosiahnuť, musel byť v strane. Každý režim si jednoducho žiada svoje," vyhlásil starosta. 

Preisler si uvedomuje, že situácia okolo slávneho rodáka je chúlostivá. "Je ťažké zvoliť, akou cestou sa vydať. Každá vec má svojich priaznivcov i odporcov. Nech urobíte čokoľvek, nemôžete uspokojiť všetkých," dodal. Tŕňom v oku niektorým ľuďom bol tiež vratislavický Porscheho pamätník a označovali ho zarážajúci, napísal iDNES.cz.

Boj proti Porschemu však iným zasa pripadá prinajmenšom zvláštny. "Veď sa sústredil iba na techniku, ktorej podriadil všetko. Po vojne sa však nenašla jediná osoba, ani z radov zajatcov z pracovných táborov, ktorá by ho obvinila zo smrti iných," vyjadril sa Milan Bumba, predseda Porsche Classic Clubu Českej republiky. Poukázal na to, že komunistov, ktorí spoločnosti diktovali pred rokom 1989, "nikto neočierňuje". 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies