Na ME v Osrblí medzi 15 krajinami vyčnievajú traja Keňania

NETKY.SK • 9 August 2010, 13:13 • 2 min
Na ME v Osrblí medzi 15 krajinami vyčnievajú traja Keňania

Na ME v Osrblí medzi 15 krajinami vyčnievajú traja Keňania

slovakia

left justify in out

Zaťažkávajúca skúška čaká od piatku do nedele areál v Osrblí, kde sa uskutočnia majstrovstvá Európy v letnom biatlone. Prvý test absolvoval uplynulý víkend na IBU Cupe, nápor vydržal a organizátori dúfajú, že obstojí aj počas šampionátu.
V Osrblí sa zíde 15 krajín a medzi nimi aj jedna rarita. "Keďže sú to otvorené majstrovstvá Európy, mohli k nám zavítať aj netradiční účastníci, traja Keňania," povedal predseda organizačného výboru Ivor Lehoťan. "Atletickú pripravenosť nezaprú, v streľbe ešte musia popracovať. Malokalibrovky dostali do rúk prvýkrát v živote len minulý týždeň vo štvrtok pred IBU Cupom v Osrblí, aj to dve z nich im požičal náš zväz a jednu im kúpil nemecký tréner."
Okrem kenskej rarity sa na štart postavia aj známe tváre zo zimného biatlonu. V slovenskom tíne si nenechali ujsť príležitosť špecialisti na zimu Miroslav Matiaško, Matej Kazár a Martin Otčenáš, popri nich aj 'letní' biatlonisti Peter Ridzoň, Radovan Cienik a Norbert Gröne. Vo výbere žien sa veľké rozdiely oproti zime neobjavujú, Jana Gereková, Ľubomíra Kalinová, Natália Prekopová a Martina Chrapánová by sa mali postarať taktiež o výraznejšie výsledky. Ivor Lehoťan: "Chýbať nám budú hlavne dve veľké mená, Anastasia Kuzminová zamieri už túto stredu na prvý sneh do Austrálie a Pavol Hurajt ako argument neúčasti uviedol aj svoju hmotnosť, predsa len je na kros priťažký. Ako je známe, na ME sa beží iba v krose a na MS po novom už len na kolieskových lyžiach. V každom prípade však reprezentácia pomýšľa na najvyššie priečky, úspešná história a aj fakt, že sme v Osrblí organizovali vydarené majstrovstvá sveta v rokoch 2004 a 1998 ju v tomto podporuje. Podľa prognóz by mal byť najväčším želiezkom v ohni Miroslav Matiaško, vlani v nemeckom Oberhofe na MS bronzový v krosovom šprinte."
Organizátori zviedli v Osrblí hrdinský boj. Ak ešte na jar sa zdalo, že termín letných ME zmeškajú a rozostavaný areál nezveľadia do želateľnej podoby, stihli pripraviť dejisko a vyhladiť jamy od bagrov. "Dosť dlho sa čakalo na valné zhromaždenie, na nového prezidenta a až potom sa začalo horúčkovito pracovať," vysvetľoval Ivor Lehoťan. "Počas dvoch mesiacov sme stihli strašne veľa, 11-tisícová injekcia eur od nášho zväzu nám pomohla vytvoriť kvalitné zázemie."
Šampionát oficiálne otvoria na slávnostnom nástupe vo štvrtok o 19.30 na breznianskom námestí. V piatok je od 10.00 na programe šprint mužov a juniorov, od 14.00 žien a junioriek, v sobotu stíhacie preteky od 10.00 a 14.00 a v nedeľu ME vyvrcholia pretekmi miešaných štafiet, juniorských od 10.00 a seniorských od 14.00.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies