Na ME v horskej cyklistike vo Svite sa predstaví 300 maratóncov na čele s Kulhavým

NETKY.SK • 16 Marec 2017, 14:37 • 2 min
Na ME v horskej cyklistike vo Svite sa predstaví 300 maratóncov na čele s Kulhavým

Liptovská Teplička – V podtatranskom meste Svit sa v rámci 18. ročníka Škoda Horal MTB Maratónu uskutočnia majstrovstvá Európy v horskej cyklistike. Ako počas štvrtkového brífingu uviedol riaditeľ pretekov Ivan Zima, augustový európsky šampionát bude prebiehať na dvoch tratiach.

slovakia

left justify in out

V piatok 11. augusta sa na popradskom námestí sv. Egídia uskutoční Horal Eliminator, teda šprint na krátkom okruhu. Štartovať budú vždy štyria cyklisti, z ktorých dvaja postúpia ďalej. Samotné finále sa podľa slov Zimu pôjde vo večerných hodinách. V sobotu 12. augusta bude na programe Škoda MTB Horal Maratón. V nedeľu 13. augusta sa bude bojovať o tituly majstrov Európy. "Preteky budú prebiehať na tých istých tratiach, na ktorých sa deň predtým uskutoční maratón," poznamenal Zima. Paralelne so šampionátom bude v nedeľu vo Svite prebiehať aj Detská tour Petra Sagana.

 

Dlhá trať pre kategóriu Elite bude mať 134 km, kratšia trasa s dĺžkou 74 km bude určená pre ženy a starších pretekárov. Trať Elite povedie podľa slov riaditeľa pretekov zo Svitu, smerom na Spišskú Teplicu do Lopušnej doliny a odtiaľ na Vikartovce. Smeruje až ku Slovenskému raju k obci Vernár, odtiaľ smerom na Telgárt, Šumiac a Kráľovú hoľu. Horskí cyklisti pôjdu naspäť smerom na Liptovskú Tepličku, Lopušnú dolinu a cieľ pretekov bude vo Svite. Trať bude mať 4500 metrov výškového prevýšenia, najvyšší bod bude Kráľová hoľa (1948 m n. m.).

 

"Trať je zaujímavá a myslím si, že bude väčší počet účastníkov. Minulé ročníky mali pokojnejšie terény. Práve táto trať je taká, ako by mala vyzerať pre horskú cyklistiku," povedal generálny sekretár Európskej cyklistickej únie (UEC) Enrico Della Casa.

 

Organizátori podujatia sa v uplynulých rokoch boli pozrieť aj na európsky šampionát v Nemecku a Lotyšsku. "Budeme iní v charaktere trate. Tam to boli 50 km okruhy v zvlnenej krajine. U nás je to jeden dlhý 134 km okruh v horskom prostredí, takých maratónov v Európe veľa nie je," podotkol riaditeľ pretekov.

 

"Na pretekoch by sa malo zúčastniť zhruba 300 špičkovým pretekárov z celej Európy, na čele s českým olympijským víťazom z Londýna 2012 Čechom Jaroslavom Kulhavým, ale aj slovenským pretekárom Tomášom Višňovským," vymenoval Zima.  

 

"Verím, že vďaka majstrovstvám Európy sa spozná v cyklistickom svete aj mesto Svit. Videl som štart aj cieľ, kde budú všetky oficiálne veci predbiehať a všetky body sú splnené tak, aby sa pracovalo dobre. Videli sme aj časť trate a bude veľmi zaujímavá pre všetkých účastníkov," poznamenal Della Casa. Riaditeľ Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara uviedol, že v minulosti v roku 2011 boli majstrovstvá Európy v Dohňanoch úspešné a verí, že podobne to bude aj v tomto prípade.

 

Trať si vo štvrtok pozrel aj paralympijský víťaz v dráhovej cyklistike Jozef Metelka. "Pre mňa a moje úspechy bola horská cyklistika veľmi dôležitá, keďže som v nej začínal. Horské bicykle boli mojim prvým kontaktom s rýchlosťou a technickosťou. Spájajú sa aj so slobodou. Tá sa ďalej rozvíjala v ďalších cyklistických odvetviach," povedal Metelka. Ako uviedol, na šampionáte sa nezúčastni, nakoľko bude v tom čase v Južnej Afrike.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona