Na ME v Bulharsku kvinteto slovenských reprezentantov

NETKY.SK • 5 August 2015, 13:27 • 2 min
Na ME v Bulharsku kvinteto slovenských reprezentantov

SAMOKOV - Dejiskom tohtoročných majstrovstiev Európy v boxe mužov bude bulharské mesto Samokov, vzdialené od Sofie iba hodinu cesty.

slovakia

left justify in out

Práve v metropole Bulharska na otvorených majstrovstvách Európskej únie v roku 2014 zažiarili slovenskí reprezentanti výbornými výkonmi, za ktoré domov priviezli štyri cenné kovy (striebro Štefan Mezei do 49 kg, bronz Viliam Tankó do 52 kg, Michal Zátorský do 60 kg a Matúš Strnisko do 81 kg). Okrem nečakanej medailovej žatvy sa výprava pästiarov SR pýšila aj označením "prekvapenie šampionátu".

 

S jedlom rastie chuť. Platí to aj pre talentovaného slovenského boxera Viliama Tankóa, ktorý v júni na I. EH v Baku vybojoval bronzovú medailu v kategórii do 52 kg a prvýkrát sa výraznejšie zapísal do povedomia športovej verejnosti. Pred blížiacim sa európskym šampionátom v bulharskom Samokove (7.-15. augusta) si maximálne verí a chce zaútočiť na najvyšší stupienok.
      

Ziskom kovu s najcennejším zlatým leskom by si súčasne zaistil miestenku na októbrové MS, kde sa už budú udeľovať miestenky na budúcoročný olympijský turnaj v Rio de Janeiro, ktorý je ďalšou métou mladého pästiara. Slovenská výprava odcestovala do dejiska ME v stredu, Tankó sa k nej pripojí neskôr, keďže v ten deň ešte absolvoval mediálne aktivity Slovenského olympijského výboru (SOV) pri príležitosti 365 dní do začiatku OH 2016. "Myslím, že v Bulharsku mám na to, aby som sa posunul na medailových stupňoch ešte vyššie, ako som bol v Baku. Mojím cieľom je získať zlatú medailu. Patríme k špičke, len musíme byť dostatočne sebavedomí a uplatniť našu tvrdú prácu z telocvične. Keď vstúpim do ringu, vždy boxujem na víťazstvo. Každý súper má dve ruky, dve nohy a jednu hlavu, preto šanca je pre každého rovnaká. V ringu stačí jeden presný úder a môže byť po zápase," povedal Tankó.

 

img
      

Slovák v rámci svojej váhovej kategórie musí na ME skončiť do 6. miesta, aby si vybojoval účasť na októbrovom svetovom šampionáte v Katare. "Z neho už finalisti postúpia na olympiádu do Ria. Je to ešte ďaleko, ale snívam o tom, že sa do Brazílie aj ja dostanem. Zo Slovenska tam nebol už vyše dvadsať rokov žiadny boxer, to je pre mňa ďalšia veľká výzva," dodal boxer, ktorý pochádza zo skromných pomerov, no tvrdá drina začína prinášať prvé medzinárodné úspechy.
      

V minulosti trénoval dvakrát týždenne, momentálne sa pod vedením trénera Tomáša KIDa Kovácsa pripravuje denne a to dvojfázovo. "Je to veľký rozdiel. Myslím si, že dva tréningy do týždňa by nestačili ani na ten bronz z Baku. Obetovali sme náš voľný čas, venujem sa boxu naplno, žijem preň 24 hodín," tvrdí Tankó, ktorý si pochvaľuje spoluprácu s Kovácsom: "Je vynikajúca. Tomáš je pre nás všetkých vzorom a akoby druhým otcom. Zároveň je kamarátsky, vie nám správne poradiť a usmerniť nás. Je to naozaj skvelý človek."

 

ME 2015 sa konajú len mesiac po skončení inauguračných európskych hier v azerbajdžanskom Baku, kde si slovenský box pripísal úspech v podobe bronzovej medaily. Zaslúžil sa o ňu Viliam Tankó v hmotnostnej kategórii do 52 kg. Reprezentačný tréner Pavol Hlavačka bude mať v Samokove k dispozícii kompletnú štvorčlennú zostavu z Baku (Viliam Tankó z KO BC Galanta do 52 kg, Michal Zátorský z ŠKP Bratislava do 60 kg, Matúš Strnisko z ŠKP Bratislava do 81 kg, Erik Tlkanec z Bratislavskej boxerne do 91 kg) doplnenú o talentovaného Michala Takácsa. Ten sa predstaví v divízii do 56 kg. 

 

Slovenský tím ladil formu na spoločnom sústrední v Štrbskom plese, záverečné sparingy absolvoval s výberom Česka v Nitre. Tréner Pavol Hlavačka bol napriek viacerým zdravotným problémom s prípravou spokojný: "Je veľmi náročné mesiac po vrchole sezóny v Baku skoncentrovať sa a kvalitne sa pripraviť na ďalšie významné podujatie, zvlášť keď takmer všetci si museli doliečovať zranenia. Od začiatku tohto kalendárneho roka si chlapci ešte vôbec nevydýchli. Napriek tomu dali do prípravy maximu a verím, že i v Bulharsku sa nám podarí nadviazať na dobré výsledky z ostatných medzinárodných turnajov." 

 

V Samokove sa zíde silná konkurencia 241 bojovníkov z 37 štátov. Prvoradým cieľom každého je skončiť do šiesteho miesta, čo zaručuje postupu na októbrové majstrovstvá sveta do Kataru, kde bude prvá možnosť kvalifikovať sa na olympijské hry 2016 do brazílskeho Ria de Janeiro. Ďalšie kvalifikačné turnaja sú na programe v roku 2016. 

 

Výprava SR cestovala do dejiska ME (6. - 15. augusta 2015) v stredu. Agentúre SITA poskytol informácie generálny sekretár Slovenskej boxerskej federácie (SBF) Ján Brandejs. 

 

Vizitky slovenských boxerov na majstrovstvách Európy 2015 v bulharskom Samokove (zdroj: SBF): 

Do 52 kg - Viliam Tankó (KO BC Galanta): zverenec Tomiho "Kida" Kovácsa zažiaril na inauguračných EH v Baku, kde vybojoval bronz rovnako ako na minuloročných otvorených majstrovstvách EÚ. 

 

Do 56 kg - Michal Takács (ŠKP Bratislava): ešte len 18-ročný talent, zverenec Pavla Hlavačku a Ladislava Takácsa, ktorý v minulom kalendárnom roku vybojoval piate miesto na OH mládeže v Nankingu, ako i na MS v Sofii. Vekom ešte stále junior, bude to preňho premiérové vrcholné podujatie v seniorskom ringu. 

 

Do 60 kg - Michal Zátorský (ŠKP Bratislava): zverenec Pavla a Tibora Hlavačku, na svojom konte má mnoho cenných kovov z medzinárodných podujatí. V roku 2014 získal bronz na otvorených majstrovstvách EÚ a v 2015 bronz na medzinárodných turnajoch AIBA v Maďarsku a Fínsku. 

 

Do 81 kg - Matúš Strnisko (ŠKP Bratislava): zverenec Pavla a Tibora Hlavačku má tiež vo svojej zbierke bronz z otvorených majstrovstiev EÚ 2014, ako aj zo svetového turnaja AIBA vo Fínsku 2015. 

 

Do 91 kg - Erik Tlkanec (Bratislavská boxerňa): zverenec Jozefa Murína ovládol v tomto kalendárnom roku prestížny medzinárodný turnaj v Paríži a na otvorených majstrovstvách EÚ 2014 vybojoval piate miesto. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona