Na ME rekordný počet tímov, ale aj obavy o bezpečnosť

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 11:49 • 2 min
Na ME rekordný počet tímov, ale aj obavy o bezpečnosť

PARÍŽ - Zavŕšia Španieli ako prvý tím v histórii víťazný hetrik alebo si nemeckí futbalisti po titule majstrov sveta privlastnia aj ten európsky?

slovakia

left justify in out

Ako naložia s výhodou domáceho prostredia Francúzi a čo dokážu s ambicióznymi mladíkmi na európskej scéne Angličania. To sú len niektoré z mnohých otázok, ktoré sa tlačia na jazyk tri dni pred úvodným výkopom majstrovstiev Európy. V poradí pätnásty európsky šampionát bude hostiť deväť francúzskych miest a nový rozšírený formát záverečného turnaja ponúkne fanúšikom počas 31 dní dovedna 51 zápasov. Bude to presne o 20 stretnutí viac ako sa odohralo pred štyrmi rokmi v Poľsku a na Ukrajine.

Päť nováčikov, Nemci a Španieli o štvrtý titul
Vo Francúzsku bude bojovať o európsky titul prvýkrát až 24 tímov namiesto doterajších 16, medzi nimi aj piati nováčikovia. Do tejto partie sa celkom nečakane dostali Islanďania, Albánci, Walesania, Severní Íri a na veľkú radosť fanúšikov pod Tatrami aj Slováci. Zatiaľ čo Walesania, Severní Íri a Slováci si v minulosti už vyskúšali ako chutí záverečný turnaj majstrovstiev sveta, hráči Islandu a Albánska sú absolútnymi nováčikmi na vrcholnej scéne.


Na druhej strane, rekordérmi v počte účastí na ME sú Nemci, ktorí sa hotujú na záverečný turnaj dvanásty raz, z toho trikrát svoju účasť premenili na titul (1972, 1980, 1996). Jubilejný desiaty kontinentálny šampionát čaká na Španielov, ktorí sa rovnako ako Nemci z titulu dosiaľ tešili trikrát (1964, 2008 a 2012). Ide o dve najúspešnejšie krajiny histórie ME, ktorá sa traduje od roku 1960. Okrem Španielov a Nemcov majú viac ako jedno celkové víťazstvo na konte už len Francúzi, ktorí uspeli v rokoch 1984 a 2000. "Teraz budeme obhajovať až dva tituly a ako prví môžeme dosiahnuť víťazný hetrik. To je zodpovednosť navyše. Aj vo futbale treba rozlišovať medzi cieľom a povinnosťou. Získať titul nesmieme brať ako povinnosť. To nech je pre nás poučenie, ktoré plynie z nevydarených majstrovstiev sveta v Brazílii," uviedol tréner Španielov, 65-ročný Vicente del Bosque, v rozhovore pre športový denník Marca.


Zatiaľ čo Nemci a Španieli budú súperiť o historický štvrtý titul, až traja bývalí šampióni sa do Francúzska vôbec nedostali. Vo svojej kvalifikačnej skupine neuspeli Holanďania (majstri Európy 1988), ani Gréci (2004), z dodatočnej baráže si postup nevybojovali Dáni (1992). Najmä v prípade Holandska ide o veľké prekvapenie, keďže "oranjes" si pred dvoma rokmi na svetovom šampionáte v Brazílii počínali skvele a napokon si vyslúžili bronzové medaily.

Futbalová fiesta v atmosfére strachu?
Šampionát vo Francúzsku by mal byť oslavou futbalu, ale v súčasnom čoraz viac globalizovanom svete sa bude chtiac-nechtiac odohrávať aj v atmosfére strachu a neistoty. Novembrové teroristické útoky v Paríži a marcové pokračovanie krviprelievania v Bruseli sú dostatočnou výstrahou pre organizátorov, aby nepodcenili bezpečnosť a veci s tým súvisiace. Vo Francúzsku bol od série útokov v Paríži vyhlásený výnimočný stav, premiér Manuel Valls ho predĺžil až do konca júla, aby pokryl futbalové ME aj cyklistickú Tour de France. Rozpočtová kapitola ME na bezpečnostné opatrenia sa medzitým zdvojnásobila na 24 miliónov eur. Fanúšikovské zóny patria medzi najrizikovejšie sprievodné projekty kontinentálneho šampionátu. Pripravia ich na otvorených priestranstvách v každom z hostiteľských miest a sú určené pre priaznivcov bez vstupeniek na zápas, ktorí sledujú prenos na veľkoplošnej obrazovke. Očakáva sa, že sa nimi premelie približne 5 miliónov osôb. Parížska zóna v parku na Champ-de-Mars neďaleko Eiffelovej veže pojme 92-tisíc ľudí. Musia prejsť dvojnásobnou kontrolou porovnateľnou so vstupom na štadión. Ohradená bude bariérou. Policajným zložkám pomôžu aj najaté súkromné bezpečnostné služby. "Je pre nás dôležité zistenie, že nami nastavené sprísnené bezpečnostné opatrenia sú tie najlepšie a mesačný futbalový maratón sa skončil úspešne," povedal prezident Francúzskeho olympijského výboru Denis Masseglia. Zároveň pripomenul, že moderná doba so sebou prináša množstvo negatívnych faktorov a atmosféra strachu z terorizmu je takpovediac súčasťou nášho žitia. "Už nejaký ten čas žijeme s pocitom obáv o svoju bezpečnosť. Úplne vymazať z našich hláv sa to nedá," dodal Masseglia, ktorý prípadným úspechom ME sleduje aj prípravy Paríža na kandidatúru na OH 2024.


Francúzsko trápia na prahu majstrovstiev Európy aj ďalšie problémy sociálneho charakteru. Štrajky zamestnancov rafinérií a skladov pohonných hmôt spôsobujú nedostatok benzínu a nafty, ale priebeh ME či iné športové podujatia v krajine by nemali ohroziť. Do násilných protestov sa zapojilo asi 1500 nespokojných pracujúcich, zranilo sa pri nich niekoľko policajtov. Francúzsko bolo nútené dodávať do čerpacích staníc benzín a naftu zo štátnych rezerv. Najnovšie sa do štrajkovej pohotovosti zapojili aj dopravcovia vrátane pilotov najväčšej leteckej spoločnosti Air France, či zamestnanci železničnej spoločnosti SNCF, ktorá je hlavným prepravcom futbalového šampionátu. "Odborové združenia, ktoré pripravujú na 14. júna celoštátny deň protestov, koncom uplynulého týždňa vyzvali svojich členov a sympatizantov na mobilizáciu. Odborová centrála CGT sa vyhráža štrajkom aj v úvodný deň majstrovstiev," informujú francúzske médiá.

Zmeny v pravidlách, zavedenie bránkovej technológie
Šampionát vo Francúzsku sa zapíše do histórie viacerými novinkami, najmä premiérovým využívaním bránkovej techniky pri posudzovaní sporných (ne)gólových situácií. "Rozhodca to nebude musieť sledovať na obrazovke. Bude mať špeciálne hodinky, a ak lopta prejde cez bránkovú čiaru, hodinky mu pípnu a na displeji sa ukáže výsledok,“ vysvetlil rozhodcovský expert Jozef Marko pre denník Pravda. Podľa IFAB cieľom využitia videozáznamov nie je stopercentná správnosť všetkých výrokov rozhodcov, ale najmä eliminovanie veľkých omylov, ktoré majú ďalekosiahle následky na vývoj stretnutia, napríklad chybné verdikty v prípade gólov, červených kariet a pokutových kopov. Zástancom zavádzania moderných technológií do hry je aj novozvolený šéf svetového futbalu Gianni Infantino. Najvýraznejšou, už skôr avizovanou zmenou, je zmiernenie pravidiel v súvislosti s tzv. trojitým trestom (penalta, červená karta a následné zastavenie činnosti previnilcovi) za priestupky v pokutovom území. Po novom, futbalista, ktorý sa dopustí neúmyselného faulu, by mal dostať od arbitra napomenutie vo forme žltej karty. Vylúčení by mali byť hráči len za úmyselné nedovolené zákroky (aj ak sú bez šance pri zákroku zasiahnuť loptu) a tiež za úmyselné hranie rukou.


Úvodný výkop ME v piatok o 21.00 h SELČ na Stade de France v parížskej štvrti Saint Denis v A-skupine obstarajú domáci reprezentanti Francúzska, ktorým žreb prisúdil Rumunov. Základná časť európskeho šampionátu v šiestich skupinách potrvá do 22. júna, keď prídu na rad posledné štyri zápasy v E a F-skupine. Z každej skupiny postúpi do osemfinále víťaz a mužstvo umiestnené na druhej priečke. Na celkový počet 16 doplnia osemfinalistov štyri najlepšie tímy z tretích miest. Štyria víťazi skupín (A, B, C, D) sa v osemfinále stretnú práve s výbermi z tretích miest, ostatní dvaja víťazi skupín (E, F) narazia na tímy z druhých miest (D, E). Zostávajúce dve dvojice utvoria mužstvá, ktoré skončili po základnej časti vo svojich skupinách na druhých priečkach. Vylučovacím systémom sa pokračuje až do finále. O tretie miesto sa hrať nebude. Ak sa zápasy vo vyraďovacej časti nerozhodnú v riadnom hracom čase, hrať sa bude predĺženie 2x 15 min, prípadne súboje vyvrcholia jedenástkovým rozstrelom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies