Na Martiniku sa rozlúčili s ďalšou z obetí parížskych útokov

NETKY.SK • 19 Január 2015, 10:20 • 2 min
Na Martiniku sa rozlúčili s ďalšou z obetí parížskych útokov

PARÍŽ - Smútočný obrad za francúzsku policajtku Clarissu Jean-Philippovú, ktorú 8. januára smrteľne zranil v Montrouge pri Paríži islamistický útočník, sa uskutočnil v nedeľu večer v obci Sainte-Marie na ostrove Martinik, odkiaľ pochádzala. Samotný pohreb sa uskutoční dnes popoludní miestneho času.

slovakia

left justify in out

Do miestneho športového komplexu, kde sa posledná rozlúčka konala, prišlo do 200O ľudí, väčšina z nich oblečená v bielom. Bruno Nestor Azérot, starosta mesta, kde mladá žena vyrastala, vo svojom príhovore uviedol, že Clarissa Jean-Philippová "obetovala svoj život, aby ostatní mohli žiť", a dodal, že "svojou smrťou sa stala symbolom".
      

Odhodlanie, pracovitosť a obľúbenosť Jean-Philippovej u kolegov vo svojom príhovore vyzdvihol aj Jean Laurent, námestník starostu parížskeho predmestia Montrouge, ktoré patrí do departementu Hauts-de-Seine.
      

Francúzska ministerka pre zámorské územia George Pau-Langevinová vo svojej reči uviedla, že príbuzní môžu byť na Clarissu Jean-Philippovú právom hrdí. Jean-Philippová bola smrteľne zranená pri ozbrojenom strete, keď spolu s kolegom 8. januára ráno v Montrouge na juhovýchodnom okraji Paríža zasahovala pri vyšetrovaní banálnej dopravnej nehody. Na hliadku zaútočil muž afrického pôvodu. K útoku došlo len deň po masakre v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo, kde dvojica islamistov - bratov Kouachiovcov - zastrelila 12 ľudí. 
      

Z útoku na policajnú hliadku v Montrouge je podozrivý Amédy Coulibaly, ktorý na ďalší deň po tomto útoku - v piatok 9. januára - obsadil supermarket s kóšer potravinami a zadržiaval tam skupinu rukojemníkov, pričom štyroch z nich zastrelil. Útoky v Paríži si vyžiadali spolu 17 obetí na životoch. Všetkých troch útočníkov 9. januára pri takmer súbežnej operácii zlikvidovali elitné policajné jednotky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies