Na Marse bol pravdepodobne rozsiahly systém podzemných jazier

NETKY.SK • 1 Marec 2019, 21:17 • 2 min
Na Marse bol pravdepodobne rozsiahly systém podzemných jazier

BERLÍN - Na Marse sa v minulosti podľa všetkého nachádzal rozsiahly systém podpovrchových jazier, ktoré boli veľké a zrejme aj navzájom poprepájané.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to taliansko-holandský vedecký tím pod vedením Franceska Saleseho, ktorý detailne skúmal zábery marťanských kráterov odfotografované sondami amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) a Európskej vesmírnej agentúry (ESA).

 

 

Zistenia vedcov podporujú doterajšie teórie, ktoré tiež pracovali s možnosťou, že na Marse v minulosti existovali rozsiahle zásoby podzemnej vody. Podľa Saleseho ide však teraz o prvé priame geologické dôkazy toho, že to tak zrejme naozaj bolo.

Ralf Jaumann, šéf oddelenia výskumu planét Nemeckého strediska pre letectvo a kozmonautiku (DLR), ktorý sa na výskume nepodieľal, dodáva, že pod povrchom Marsu môže byť veľké množstvo zmrznutej vody aj v súčasnosti. V každom prípade by podľa neho budúce marťanské sondy mali v kráteroch tejto planéty pátrať po prípadných dôkazoch dávneho života.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona