Na mape opernej interpretácie dosiahol Peter Dvorský tie najvyššie méty

NETKY.SK • 24 September 2016, 11:43 • 2 min
Na mape opernej interpretácie dosiahol Peter Dvorský tie najvyššie méty

BRATISLAVA – Operný spevák Peter Dvorský patril od polovice 70. rokov minulého storočia celé dve desaťročia k užšej špičke tenoristov svetovej úrovne s dominanciou talianskej romantickej a veristickej opernej tvorby v repertoári. V nedeľu 25. septembra sa dožíva 65 rokov.

slovakia

left justify in out

Svoje interpretačné majstrovstvo prezentoval okrem Slovenského národného divadla (SND) v Metropolitnej opere v americkom New Yorku, vo Veľkom divadle v ruskej Moskve, vo viedenskej Štátnej opere v Rakúsku, v milánskej La Scale v Taliansku a v londýnskej Covent Garden v Spojenom kráľovstve. Peter Dvorský ako jeden z najpoprednejších svetových tenorov propagoval slovenskú interpretačnú školu a Slovensko tak zviditeľňoval tým najpozitívnejším spôsobom. Na začiatku 80. rokov 20. storočia bol oficiálne zaraďovaný do štvorice najlepších tenoristov sveta vedľa Plácida Dominga, José Carrerasa a Luciana Pavarottiho.

Rodák z Partizánskeho, kde sa narodil 25. septembra 1951, absolvoval štúdium spevu na bratislavskom Konzervatóriu (1969-1973). Ešte počas štúdia ho ako mimoriadny talent angažovali do Opery Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave, kde debutoval v roku 1972 ako Lenský v Eugenovi Oneginovi. V roku 1973 zvíťazil v speváckej súťaži Mikuláša Schneidera-Trnavského a v roku 1974 sa stal laureátom medzinárodnej súťaže Petra Iľjiča Čajkovského v ruskej Moskve. O rok neskôr nasledoval študijný pobyt v Taliansku v milánskom Teatro alla Scala. Štartom jeho hviezdnej medzinárodnej kariéry bolo hosťovanie Opery SND v Rakúsku vo viedenskom Volksoper v roku 1976. V roku 1977 už vystupoval na najpoprednejších zahraničných operných scénach a bol už stálym hosťom Štátnej opery vo Viedni.

 

Významným prelomom v bohatom umeleckom živote Petra Dvorského bol rok 1979, keď naštudoval vo švajčiarskom Zürichu Werthera v rovnomennej opere Julesa Masseneta. V tom istom roku sa prvýkrát predstavil v opere Bohéma v milánskej La Scale. Predstavenie malo obrovský úspech a Dvorský sa stal najžiadanejším slovenským umelcom na najvýznamnejších operných scénach sveta. Spieval po boku najslávnejších operných sólistov a dirigentov. Dvorský bol partnerom legendárnej Montserrat Caballé, Edity Gruberovej, Mirelly Freni, Renaty Scotto a javiskovým sokom Piera Cappuccilliho či Renata Brusona. Hosťoval na viac ako 60 scénach v 25 krajinách celého sveta.

 

Jeho doménou bola talianska a francúzska belkantová literatúra, kde sa ideálne uplatnil jeho farebný hlasový fond, vysoká poloha, lyrická presvedčivosť a spontánna muzikalita. Z profilových úloh Petra Dvorského treba spomenúť najmä Gounodovho Fausta, Pucciniho Rodolfa v Bohéme, Pinkertona v Madam Butterfly, Des Grieuxa v Manon Lescauat, Verdiho Vojvodu v Rigolettovi, Alfreda v Traviate, Riccarda v Maškarnom bále, Donizettiho Nemorina v Nápoji lásky, Edgarda v Lucii di Lammermoor či Massenetovho Werthera, Čajkovského Lenského z Eugena Onegina alebo Princa v Dvořákovej Rusalke. Výrazné úspechy zaznamenali tiež jeho kreácie slovenského repertoáru. Jedným z jeho najvýraznejších úspechov bola postava Ondreja v Suchoňovej opere Krútňava, za ktorú dostal v roku 1999 cenu ministra kultúry SR.

 

Okrem spievania v opere sa venoval aj koncertnej činnosti. Angažuje sa tiež mimo operných javísk. V roku 1991 založil nadáciu a rehabilitačný ústav Harmony na podporu detí s diagnózou detskej mozgovej obrny. Dobrovoľne pomáha aj v ďalších početných projektoch. Často zasadá v porotách speváckych súťaží doma i v zahraničí. Od roku 2010 do leta 2012 bol riaditeľom Opery SND v Bratislave.

 

V roku 1984 udelili Dvorskému titul národný umelec a o dva roky neskôr (1986) mu Viedenská štátna opera udelila titul Kammersänger. Bývalý prezident Českej republiky (ČR) Václav Havel mu na svojej vôbec poslednej zahraničnej návšteve vo funkcii prezidenta v Bratislave v januári 2003 odovzdal štátne vyznamenanie ČR - Medailu za zásluhy I. stupňa za vynikajúce umelecké výsledky. V roku 2000 dostal Krištáľové krídlo v kategórii hudba za úlohu Ondreja v Suchoňovej opere Krútňava a za jeho doterajšie úspechy a reprezentáciu na Slovensku i v zahraničí. V januári 2013 sa Peter Dvorský stal laureátom Pribinovho kríža I. triedy za mimoriadne významný celoživotný prínos do slovenskej kultúry a umenia, osobitne v oblasti operného spevu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona