Na Malorke bojujú s lesným požiarom, evakuovali aj desiatky turistov

NETKY.SK • 29 Júl 2013, 13:37 • 2 min
Na Malorke bojujú s lesným požiarom, evakuovali aj desiatky turistov

PALMA DE MALLORCA - Viac než 2000 hektárov borovicového lesa zničil rozsiahly požiar na severozápade španielskeho ostrova Malorka, ktorý sa hasičom nepodarilo dostať pod kontrolu ani po troch dňoch. Plamene sa medzičasom dostali aj do oblasti, ktorá je dostupná výlučne zo vzduchu, informovala dnes regionálna vláda v Palma de Mallorca.

slovakia

left justify in out

Počet evakuovaných od piatka, keď požiar vypukol, sa vyšplhal už na viac ako 800, najnovšie k ním pribudlo aj 85 turistov, ktorých museli dostať do bezpečia s požiarom ohrozovaného statku v oblasti Galatzó, píše tlačová agentúra DPA. Už v piatok si plamene vynútili evakuáciu obyvateľov dvoch tuctov domov a ekologického prázdninového tábora v oblasti.

V nedeľu v skorých ranných hodinách museli zobudiť obyvateľov dedinky Estellencs na západe ostrova a celkove asi 700 osôb, vrátane turistov, evakuovať do bezpečia. Správy o prípadných zraneniach alebo zničených objektoch zatiaľ z postihnutého regiónu neprišli. Jedinou výnimkou je dehydrovaný hasič, ktorého previezli do nemocnice.

Na boji s požiarom sa dnes spolupodieľa okolo 400 mužov, medzi nimi hasiči, príslušníci útvarov Civilnej ochrany i armádnej špecializovanej jednotky UME. Zo vzduchu im pomáhajú posádky celkove 28 hasiacich lietadiel a vrtuľníkov. Rozšíreniu plameňov pomohol a naopak, hasiace práce v oblasti naďalej značne komplikuje silný vietor. Na Malorke zaznamenali podobne ničivý požiar naposledy v roku 1992, keď sa tam obeťou plameňov stalo na východe ostrova 1960 hektárov zalesneného územia.

Pozitívnejšie správy prišli dnes zo španielskej pevniny, konkrétne z okolia Barcelony, kde sa pri obci Vallirana podarilo dnes predpoludním po asi 20 hodinách stabilizovať situáciu okolo ďalšieho lesného požiara. Asi 200 evakuovaných ľudí sa tu mohlo vrátiť do svojich príbytkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies