Na Maldivách videli výnimočne nízko letiace dopravné lietadlo

NETKY.SK • 19 Marec 2014, 15:54 • 2 min
Na Maldivách videli výnimočne nízko letiace dopravné lietadlo

KUALA LUMPUR - Lietadlo by už bolo dávno objavené, ak by letecká spoločnosť zaplatila dodatočných desať dolárov za informácie zo satelitov.

slovakia

left justify in out

Úrady na Maldivách oficiálne nepotvrdili, že obyvatelia ostrova v Indickom oceáne videli v sobotu 8. marca veľké dopravné lietadlo letieť nezvyčajne nízko nad zemou. Podľa svedkov sa dali rozoznať detaily stroja vrátane okien či červeno-bieleho lakovania, aké sú typické pre lietadlá spoločnosti Malaysia Airlines. Videli ho údajne len niekoľko hodín po strate kontaktu s nezvestným Boeingom 777. Letisko v hlavnom meste súostrovia vzdialeného približne tisíc kilometrov od južného cípu Indie údajne bolo jedným z tých, na ktorých sa pilot zmiznutého lietadla učil pristávať na svojom domácom trenažéri zaistenom políciou.

 

Problémom prebiehajúceho pátrania je aj skutočnosť, že čierne skrinky budú signál vysielať iba určitý čas a aj to iba na určitú vzdialenosť. Podľa v stredu zverejnených informácií britského denníka Daily Telegraph mohlo byť lietadlo už dávno objavené, ak by letecká spoločnosť zaplatila dodatočných desať dolárov za získavanie informácií zo satelitov. Aerolinky sa však spoločne s ďalšími medzinárodnými spoločnosťami rozhodli iba pre minimálne informácie, keďže nechceli zaplatiť dodatočný poplatok za prenos podrobných údajov o lete svojich strojov. 

 

Boeing vlajkového dopravcu Malaysia Airlines s 239 osobami na palube zmizol 8. marca počas letu z Kuala Lumpuru do Pekingu. Malajzijská vláda po vyše týždni potvrdila dohady, že zmiznutie nebolo výsledkom náhody a komunikačné zariadenia boli znefunkčnené zámerne. Niektoré z nich napriek tomu vysielali signály ešte 7,5 hodiny po vzlietnutí. Podľa predstaviteľov spoločnosti množstvo paliva postačovalo na približne osemhodinový let, pričom lietadlo zmenilo pôvodný severný kurz a smeroval na západ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies