Na majstrovstvá sveta sa predstavia viaceré kozmopolitné reprezentácie

NETKY.SK • 21 Máj 2014, 15:05 • 2 min
Na majstrovstvá sveta sa predstavia viaceré kozmopolitné reprezentácie

SAO PAULO - O tom, že žijeme v kozmopolitnom svete a v podobnom duchu sa zrejme budú niesť aj blížiace sa majstrovstvá sveta vo futbale, nenapovedajú len viacerí zahraniční tréneri na lavičkách národných mužstiev či množstvo legionárov pôsobiacich za hranicami svojej vlasti, ale aj pôvod niektorých reprezentantov.

slovakia

left justify in out

Na súpiskách jednotlivých účastníkov nadchádzajúceho svetového šampionátu figuruje k dnešnému dňu takmer stovka hráčov, ktorí sa narodili v inej krajine, než akú reprezentujú.

 

V tomto smere suverénne vyniká Alžírsko. V širšej nominácii figuruje až 21 hráčov narodených vo Francúzsku, z ktorých väčšina s najväčšou pravdepodobnosťou využila možnosť reprezentovať krajinu svojich predkov. O niečo menej "legionárov" majú aj iné africké krajiny - Kamerun sedem, Ghana šesť či Pobrežie Slonoviny so štyrmi hráčmi, ktorí sa narodili vo vyspelých krajinách Európy (Francúzsko, Nemecko, Anglicko, Nórsko). Zo známych hráčov stoja za zmienku ghanskí súrodenci André a Jordan Ayewovci, ktorí prišli na svet počas legionárčenia ich otca Abediho Pelého vo Francúzsku. Zaujímavé sú aj osudy ďalšej bratskej dvojice - Boatengovcov. Obaja sú nemeckými rodákmi, ale Jérome sa rozhodol hrať za Nemecko a Kevin-Prince za Ghanu. V nigérijskej reprezentácii je zase útočník Peter Odemwingie, ktorý sa narodil v uzbeckom Taškente. 

 

Kozmopolitné mužstvo má na európske pomery aj Švajčiarsko. V jeho radoch figuruje kvarteto narodené v bývalej Juhoslávii (Behrami, Džemaili, Mehmedi, Shaqiri), Gelson Fernandes je rodákom z Kapverdských ostrovov a Johan Djourou z Pobrežia Slonoviny. 

 

Osobitnou skupinou sú reprezentácie Chorvátska a Bosny a Hercegoviny. V oboch výberoch sa nachádzajú hráči, ktorí sa síce narodili na území bývalej Juhoslávie, ale už mimo súčasného územia ich domoviny. Obe reprezentácie navyše majú hráčov narodených v exile, Chorváti majú dokonca dvoch Brazílčanov Eduarda a Sammira. 

 

V kádri Nemcov figuruje tradičná dvojica Poliakov - Miroslav Klose, Lukas Podolski. Francúzi disponujú senegalským rodákom Patricom Evrom. Najväčšou kuriozitou spomedzi všetkých hráčov je ďalší futbalista z tímu krajiny "galského kohúta" Rio Mavuba. Tridsaťročný stredopoliar OSC Lille sa narodil počas občianskej vojny v Angole v medzinárodných vodách, tzn. na území žiadneho štátu. Až v roku 2004 prijal francúzske štátne občianstvo. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies