Na majetok bratislavského bossa Juraja Ondrejčáka alias Piťa vyhlásili konkurz

NETKY.SK • 29 Apríl 2015, 15:48 • 2 min
Na majetok bratislavského bossa Juraja Ondrejčáka alias Piťa vyhlásili konkurz

BRATISLAVA - Konkurzný súd Okresného súdu Bratislava I vyhlásil konkurz na majetok bratislavského bossa z Lamača Juraja Ondrejčáka alias Piťa, alias Ušatého.

slovakia

left justify in out

Ondrejčáka právoplatne odsúdil Najvyšší súd (NS) SR 26. novembra 2014 na 16-ročný trest odňatia slobody. NS SR mu okrem trestu väzenia uložil aj trest prepadnutia majetku. Na trest prepadnutia majetku odsúdil NS SR v prípade Ondrejčáka vtedy aj ďalších obžalovaných piťovcov. Podľa zákona sa konkurz považuje za vyhlásený zverejnením uznesenia o vyhlásení konkurzu v Obchodnom vestníku. Konkurz na majetok Ondrejčáka zverejnili vo vestníku 24. apríla. Súd ustanovil do funkcie správcu Karola Kovára, ktorý sa venuje konkurzom už 18 rokov. 

 

V prípade Ondrejčáka prvostupňový súd, ktorým bol Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS), nerobil súpis konkrétneho majetku. Piťo mal vlastniť minimálne dva vojenské veterány - vojenské autá značky Dodge WC 57 a Jeep Willys MB, luxusný automobil Bentley, automobil Mercedes G, polovicu vily v Lamači, okrem iného aj pozemky na Donovaloch, byt v bratislavskom Starom Meste a viacero štvorkoliek. Mimo toho mal vlastniť záhradu v Lamači, nebytový priestor v centre Bratislavy a 70-percentný podiel vo firme.

 

O zápise do zoznamu správcov, pozastavení výkonu správcovskej činnosti a o vyčiarknutí zo zoznamu správcov rozhoduje ministerstvo spravodlivosti na základe zákona o správcoch. Zoznam správcov sa člení na oddiel reštrukturalizačných správcov, oddiel konkurzných správcov pre právnické osoby a oddiel konkurzných správcov pre fyzické osoby. Napísal dnes portál Aktuálne.sk.

 

"Správcu súd ustanoví na základe náhodného výberu pomocou technických a programových prostriedkov schválených ministerstvom," uviedla hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová.

 

V konkurznom konaní voči fyzickej osobe sa náhodný výber uskutoční iba zo správcov, ktorí majú zriadenú kanceláriu v obvode krajského súdu, kde sídli príslušný konkurzný súd - a sú zaradení do oddielu konkurzných správcov pre fyzické osoby.

 

Podobne sa rieši aj výkon trestu prepadnutia majetku vysokopostaveného člena bratislavskej skupiny sýkorovcov Rolanda Zdichavského. V súčasnosti to realizuje nielen konkurzný súd Okresného súdu I, ale už takisto aj správca konkurznej podstaty.

 

V prípade Zdichavského prepadli dva byty, polovica nebytového priestoru, auto značky Porsche Cayenne, auto značky Volkswagen Golf a 20.229 eur vedených na bankovom účte.

 

Súdy trest prepadnutia majetku neukladajú často, v roku 2013 ich bolo deväť. Najznámejší verdikt súdu s výrokom o prepadnutí majetku bol v kauze bývalého šéfa nebankových subjektov Vladimíra Fruniho, ktorý tak prišiel napríklad o garáže, dom, autá, jachty a motorové člny a iné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona