Na maďarsko-srbských hraniciach začali stavať plot proti utečencom

NETKY.SK • 13 Júl 2015, 17:04 • 2 min
Na maďarsko-srbských hraniciach začali stavať plot proti utečencom

BUDAPEŠŤ - Pri juhomaďarskej obci Mórahalom začali dnes krátko pred poludním stavať dočasné zábrany na maďarsko-srbských hraniciach. Práce vykonávajú príslušníci hódmezövásárhelyskej jednotky maďarských ozbrojených síl, informovala agentúra MTI.

slovakia

left justify in out

Maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó 17. júna oznámil, že vláda nariadila ministrovi vnútra Sándorovi Pintérovi, aby dal vybudovať štyri metre vysoký plot na fyzické uzatvorenie hraníc so Srbskom.
     

Plot bude uzatvárať 175 kilometrov dlhý hraničný úsek. "Tlak prisťahovalcov najviac ťaží spomedzi krajín Európskej únie práve Maďarsko," zdôvodnil opatrenie Szijjártó.
     

V súvislosti s avizovanou výstavbou zábrany schválil parlament 6. júla novelu zákona o štátnej hranici - vrátane zakotvenia odškodnenia majiteľov prihraničných nehnuteľností.

 

Regionálny spravodajský server Délmagyar.hu v tejto súvislosti napísal, že ministerstvo obrany neinformovalo obecný úrad v Mórahalome o vojenských prácach pri hraniciach. 
     

"Poľnohospodári pracujúci v okolí zavolali ráno na obecný úrad, že sa na hraniciach objavili vojenské vozidlá. Vtedy som si uvedomil, že začali stavať plot. Zatiaľ neviem nič konkrétne o začatých prácach, ale ani o tom, ako výstavba zábrany ovplyvní samosprávu a život miestnych ľudí," povedal serveru starosta Mórahalmu Zoltán Nógrádi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies