Na Madagaskare po 24 rokoch spozorovali vzácneho vtáka, tetraku žltohrdlú

NETKY.SK • 4 Marec 2023, 14:00 • 2 min
Na Madagaskare po 24 rokoch spozorovali vzácneho vtáka, tetraku žltohrdlú

PARÍŽ - Ochrancovia životného prostredia v stredu na Madagaskare po prvý raz za uplynulých 24 rokov spozorovali tetraku žltohrdlú, vzácneho vtáka, o ktorom si mysleli, že už vyhynul.

slovakia

left justify in out

Výprava do odľahlých oblastí tohto ostrovného štátu potvrdila dve nedávne pozorovania tohto spevavca. Vedci sa tiež dozvedeli niečo o správaní sa tohto drobného vtáka, čo by mohlo pomôcť vysvetliť, ako je možné, že tak dlho unikal pozornosti ornitológov. Posledné zdokumentované pozorovanie tetraky žltohrdlej bolo v roku 1999 v dažďových pralesoch severovýchodného Madagaskaru, považovaných za jedno z miest z najrozmanitejšou biodiverzitou na svete, kde žijú stovky jedinečných druhov stavovcov.

 

Minulý rok v decembri sa medzinárodný tím výskumníkov pod vedením americkej nadácie Peregrine Fund vydal na cestu do oblasti, kde bola tetraka žltohrdlá naposledy videná. Vedci zistili, že veľká časť lesa bola zničená a premenená na farmy na výrobu vanilky, hoci táto oblasť je oficiálne chránená. Viac ako polovica madagaskarských vtákov — približne 115 druhov — je endemických, čo znamená, že sa nevyskytujú nikde inde vo svete. Vyše 40 druhov vtákov na Madagaskare je zapísaných na Červenom zozname Medzinárodnej únie na ochranu prírody (IUCN) a sú klasifikované ako ohrozené vyhynutím. Hlavnými príčinami straty biodiverzity na Madagaskare sú ničenie lesov na účely poľnohospodárstva, degradácia biotopov, invázne druhy, zmena klímy a lov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies