Na Luníku IX búrajú už siedmy obytný dom, zároveň skolaudovali nový za viac ako pol milióna

NETKY.SK • 10 November 2015, 11:32 • 2 min
Na Luníku IX búrajú už siedmy obytný dom, zároveň skolaudovali nový za viac ako pol milióna

KOŠICE – Pre celkovú devastáciu a nevyhovujúcu statiku dnes začínajú búrať už siedmy bytový dom na košickom sídlisku Luník IX, obývanom prevažne Rómami. Ako informovala hovorkyňa košického magistrátu Linda Šnajdárová, náklady na asanáciu na základe elektronickej aukcie sú 109 000 eur s DPH. Dom odstraňuje košická obchodná spoločnosť Demonta.

slovakia

left justify in out

„V bytovom dome sa zdržiavali osoby bez platných nájomných zmlúv - protiprávni užívatelia, ktorí na výzvu správcu dom opustili. Vzhľadom na to mestu Košice nevznikla povinnosť prideliť týmto osobám náhradný byt,“ uviedla Šnajdárová. Od marca tohto roku bol dom prázdny, zabezpečený a pripravený na asanáciu.

 

Ako informovala Šnajdárová, mesto už dokončilo výstavbu nového bytového domu na Luníku IX a obytný dom je skolaudovaný. Celkové náklady na jeho výstavbu dosiahli 562 348 eur. „Nájomný dom je pripravený na odovzdanie nájomníkom. Bolo uskutočnené komisionálne výberové konanie potenciálnych nájomcov. Komisia sa pri zostavovaní poradia riadila výberovými kritériami v súlade s príručkou pre žiadateľa. Poradie záujemcov bolo určené podľa bodového ohodnotenia a splnenia kritérií. Na základe toho bol vytvorený zoznam uchádzačov spĺňajúcich podmienky a tí sa budú môcť do nových bytov nasťahovať,“ informovala Šnajdárová.

 

Nájomný bytový dom bol spolufinancovaný z európskych fondov, preto je potrebné schválenie všetkých zmluvných vzťahov viažucich sa k nehnuteľnosti riadiacim orgánom, ktorým je Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Návrh znenia zmluvy s nájomníkmi aj návrh Zmluvy o zabezpečení činností súvisiacich s vlastníctvom nehnuteľnosti, ktorú mesto chce uzatvoriť štandardne s košickým mestským bytovým podnikom, zaslali na odsúhlasenie.

 

„Po získaní kladného stanoviska bude môcť mesto odovzdať bytový dom BPMK s.r.o. a uzatvoriť nájomné zmluvy s nájomníkmi. Kým sa tak stane, je mesto Košice povinné prijať opatrenia na ochranu nadobudnutého majetku. Dočasným využitím služby SBS na stráženie mesto eliminuje poškodenie bytového domu,“ povedala Šnajdárová. Keď bude dom obývaný, budú sa oň starať samotní nájomníci a aj domovník z radov nájomcov a komunitní pracovníci Komunitného centra na Luníku IX, ktorí budú monitorovať dodržiavanie bytového poriadku a platenie nájomného.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona