Na Luníku IX búrajú ďalší blok: Takto ho obyvatelia sami zdevastovali!

NETKY.SK • 4 December 2013, 13:11 • 2 min
Na Luníku IX búrajú ďalší blok: Takto ho obyvatelia sami zdevastovali!

KOŠICE – V poradí už piaty obytný blok začali dnes stavbári búrať v košickej mestskej časti obývanej prevažne Rómami. Rozhodnutie mesta a Bytového podniku mesta Košice o búraní sa týka bytového domu na Hrebendovej ulici 22-24.

slovakia

left justify in out

Podľa posudku statika bol dom v takom dezolátnom stave, že ohrozoval zdravie a životy obyvateľov. Búracie práce, ktoré sa začali dnes, potrvajú do 30. decembra. Firma Demonta odpad z búrania vyvezie na riadenú skládku. Dodávateľa vybrali vo verejnej súťaži a mesto za búranie zaplatí 79 800 eur.

Ako uviedla námestníčka primátora Renáta Lenártová, ktorá bola dnes na Luníku IX pri začiatku búrania, miestni obyvatelia rozobrali bytový dom na skelet, čím narušili statiku, a preto je nevyhnutné takto zničený dom zbúrať. Tak, ako v predchádzajúcich podobných prípadoch na problematickom sídlisku Luník IX, aj tentoraz bol stav bytového domu taký kritický, že jedinou možnosťou je asanácia zdemolovanej nehnuteľnosti. Problém s neplnením si zákonných povinností, nerešpektovaním výziev a absenciou úcty k majetku je na spomínanom sídlisku dlhodobý. „Iba pre tých, ktorí si svoje povinnosti plnia, majú platné nájomné zmluvy a za bývanie platia, mesto zabezpečilo náhradné ubytovanie. Ostatných už pred niekoľkými mesiacmi bytový podnik vyzval na vypratanie Hrebendovej a zároveň k presunu na miesto ich trvalého bydliska,“ uviedla Lenártová. Bytový podnik ukončil vypratanie nehnuteľnosti v zmysle rozhodnutia stavebného úradu a v spolupráci s dodávateľom pripravil blok na zbúranie. 

„Musíme v prvom rade dbať na to, aby všetci bez rozdielu akceptovali pravidlá fungovania spoločnosti. Zároveň je nevyhnutné eliminovať všetky riziká, ktoré môžu spôsobiť ohrozenie života. Bytový dom na Hrebendovej je, žiaľ, príkladom oboch týchto javov, preto bolo potrebné pristúpiť k riešeniu asanáciou,“ povedal primátor Richard Raši. Technický námestník bytového podniku Martin Paška uviedol, že ani situácia v ostatných blokoch na Hrebendovej nie je dobrá. Ak budú obyvatelia pokračovať doterajším tempom v devastácii bytových domov, bude mesto nútené dať vypracovať statické posudky aj na ostatné bytové domy na Hrebendovej. Na otázku novinárov, či sa bude pokračovať aj budúci rok v búraní, to nevylúčil. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona