Na Lodenici v Piešťanoch zažiarila prvý večer česká skupina Rangers

NETKY.SK • 28 August 2015, 07:55 • 2 min
Na Lodenici v Piešťanoch zažiarila prvý večer česká skupina Rangers

PIEŠŤANY – Prvý a vydarený večer má za sebou 17. ročník country a folkového festivalu Lodenica v Piešťanoch. Priaznivci country sa príjemne zabávali pri vystúpeniach skupín Bukasový masív, Johnny Cash Revival a Rangers.

slovakia

left justify in out

Skupina Bukasový masív z Modry je na scéne od roku 1984. Bratia Imrich a Branislav Dugoviš spolu s Miroslavom Malinovským a Milanom Šimkovičom majú na svojom konte sedem vydaných albumov a viacero známych hitov. Fanúšikom dali možnosť počúvať, zaspievať a tým odvážnejším aj zatancovať si pri hitoch U zubára, Lítam s táčkama či Táhnu černé mraky.

 

Zaujala skupina Johnny Cash Revival. Robert Šimek založil túto formáciu v roku 1991. Za sebou majú desiatky úspešných koncertov doma aj v zahraničí. Originálny sound amerického velikána Johnnyho Casha dokážu verne napodobniť a Cashov imidž napodobnili aj tým, že podobne ako ich vzor odohrali koncerty vo väzniciach v Želiezovciach a Leopoldove. V repertoári majú najznámejšie Cashove piesne, medzi nimi Folsom Prison Blues, I Walk The Line, Ring Of Fire, Orange Blossom Special, Hey Porter, I Would Like To See You Again, Big River či Man In Black.

Hviezdou prvého večera bola legendárna pražská skupina Rangers, známa aj pod menom Plavci. Skupinu založili v roku 1964 Milan Dufek a Antonín Hájek. Obom poslala skupina počas koncertu pozdrav do muzikantského neba.

 

Hudobne bola zameraná na folk a country & western. V roku 1967 vyhrali prvý ročník folkového festivalu Porta v Ústí nad Labem. Rok nato vydali prvý singel a v roku 1969 prvú LP platňu s názvom The Rangers. Už v roku 1970 mali na svojom konte prvý milión predaných platní. V roku 1971 si na nátlak agentúry Pragokoncert zmenili názov na Plavci. Ich popularita napriek zmene názvu bola vysoká, v roku 1972 odohrali 310 koncertov. Stále viac koncertovali v zahraničí, od Poľska až po Mexiko. Úspešné boli pre nich aj 80. roky. Spoluzakladateľ skupiny Antonín Hájek zomrel 15. decembra 1989 (rakovina). V roku 1990 sa vrátili k pôvodnému názvu Rangers. Milan Dufek zomrel tragicky 17. novembra 2005 počas turné skupiny v Kolumbii, keď doňho pri potápaní v mori narazil motorový čln. Tvorbu skupiny dokumentujú kompilácie Rangers - To Nejlepší (2004), Rangers - To nejlepší z Plavců (2005) a Rangers - To nejlepší potřetí (2006).

 

K 50. výročiu účinkovania skupiny Rangers vydala gramofónová firma Supraphon album Zlatá kolekce. Na 3 CD si môžete vypočuť najznámejšie piesne od roku 1968 do roku 1999. Sú medzi nimi aj piesne Pole s bavlnou, Colorado, Král silnic, Kingston Town, Rákosí, 500 mil, Vím vím, Láska je věc kouzelná, Nos pro trable, Poplujem dál či O málo víc.

 

"Je to skutočne tak, je to už 50 rokov. Zrátali sme to, boli aj dohady, či to nie je už od roku 1964, pretože sme to nevedeli presne, tak sme to začali odčítať od nášho prvého vystúpenia. Takže v roku 1965 sme odohrali prvý koncert vo Vinohradskej telocvični v Prahe za honorár, ktorý spočíval v pive a párku na osobu. Od tej doby to počítame. Mnohé sa od tej doby zmenilo," povedal pre TASR hráč na bendžo Miroslav Řihošek, jediný z pôvodnej úspešnej zostavy na prelome 60. a 70. rokov. Dnešnú zostavu Rangers okrem neho tvoria Iva Hajnová  (spev), Max Presser (spev, mandolína, husle, fúkacia harmonika, gitara), Karel Macálka (spev, gitary) a Franta Goliš Drápal (spev, kontrabas).

 

V rámci trojdňového programu sa na Lodenici dnes predstavia Kamelot, Hex, Čechomor, Váslav Neckář, Rednex, IMT Smile, Bystrík, v sobotu 29. augusta potom Katka Koščová so skupinou Neřež, Mloci, Robert Křesťan, Sima Martausová, Kandráčovci, Pavel Žalman Lohonka, František Nedvěd Fleret, Zuzana Smatanová a Arzén.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies