Na linku pre pomoc hráčom zavolalo za rok asi 1700 ľudí

NETKY.SK • 10 Apríl 2014, 12:02 • 2 min
Na linku pre pomoc hráčom zavolalo za rok asi 1700 ľudí

BRATISLAVA – Na Linku pomoci pre problémy s hraním zavolalo za viac ako rok jej fungovania asi 1700 ľudí. Väčšinou, asi 70 percent prípadov, sa na bezplatné číslo 0800 800 900 obracajú samotní hráči, necelá tretina hovorov smerovala od ich príbuzných či priateľov. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informovali predstavitelia Centra pre liečbu drogových závislostí (CPLDZ), ktoré linku prevádzkuje.

slovakia

left justify in out

Mnohí závislí hráči, ktorí sa obrátia na linku, sa následne začnú liečiť. Aké je ich percento, sa však podľa psychológov z centra nedá presne určiť, keďže linka je anonymná. Podľa šéfa tohto centra Ľubomíra Okruhlicu neexistujú aktuálne presné štatistiky ani o tom, koľko ľudí na Slovensku má problémy s gamblingom. Vedúca terapeutického celku v CPLDZ Alica Kantorková však hovorí, že tento problém má na Slovensku stúpajúcu tendenciu. „Liečba má však dobrú úspešnosť, keď sa podchytí včas, lepšiu než u drogových závislostí,“ dodáva psychologička.
      

Prevádzkovatelia herných automatov musia podľa zákona umiestniť v herni informáciu o linke pomoci. Celkovo 64 percent volajúcich sa o linke dozvedelo práve vďaka tomu. Takmer 30 percent o linke vedelo z médií. Vyše 90 percent volajúcich sú muži, ich priemerný vek je 32 rokov. Hráčky, ktoré sa na linku obrátili, mali priemerne 39 rokov.
      

Na linku môžu volať ľudia z celého Slovenska, najviac, asi štvrtina volajúcich za prvý rok, bola z Bratislavského kraja, nasledoval Košický, Nitriansky, Prešovský a Trenčiansky kraj.
      

Volajúci sa podľa psychologičky Ivany Mackovej zaujímajú o to, čo je závislosť, aby zistili, či sami majú takýto problém. Zaujímajú ich tiež možnosti liečby. Niektorí volajú rovno od herného automatu, vtedy, keď prehrajú. „Pracujeme s tým, aké požiadavky má hráč. Ak má požiadavku podpornej terapie, samozrejme, ju ponúkame. Pracujeme s podobnými princípmi, zásadami a odporúčaniami ako v terapii zoči-voči,“ povedala Macková. Blízki chcú vedieť najmä to, ako hráčov priviesť k liečbe. Hráči volajú na linku podľa psychológov aj v začiatočných fázach problému, ale aj v tých hraničných, keď cítia, že problém už nevedia kontrolovať.
      

Bezplatná Linka pomoci pre problémy s hraním 0800 800 900 funguje na Slovensku od 1. februára 2013. V prevádzke je od pondelka do piatka v čase od 9.00 do 17.00 h, mimo prevádzkových hodín je k dispozícii záznamník.
      

Na Slovensku je v súčasnosti podľa hovorcu asociácií prevádzkovateľov herných automatov Juraja Danielisa okolo 19.000 hracích automatov a za posledných päť rokov ich počet poklesol o viac ako pätinu. Okrem vysokých odvodov z výherných prístrojov je za tým aj nástup internetového hrania, tvrdí hovorca.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona