Na likvidáciu envirozáťaží pôjde 210 miliónov eur

NETKY.SK • 13 Január 2016, 08:05 • 2 min
Na likvidáciu envirozáťaží pôjde 210 miliónov eur

BRATISLAVA - Finančné výdavky na riešenie problematiky environmentálnych záťaží na obdobie rokov 2016 až 2021 odhaduje Ministerstvo životného prostredia (MŽP) na 210 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Na likvidáciu environmentálnych záťaží rezort životného prostredia získal z Bruselu alokáciu viac ako 180 miliónov eur z Kohézneho fondu. Spolufinancovanie zo štátneho rozpočtu SR je 15 percent a predstavuje sumu 27 mil. eur. MŽP to konštatuje v Štátnom programe sanácie environmentálnych záťaží na nasledujúcich päť rokov, ktorý je na programe rokovania vlády. V Informačnom systéme environmentálnych záťaží je v súčasnosti evidovaných 1 963 lokalít. Z nich je 900 registrovaných ako pravdepodobná environmentálna záťaž, 279 lokalít ako potvrdená záťaž a 784 lokalít ako sanovaná lokalita. Na vzniku environmentálnych záťaží majú najväčší podiel, až 56 percent, zariadenia na nakladanie s odpadom. Minister životného prostredia Peter Žiga na rokovanie vlády predloží ešte ďalšie dva dokumenty – Vodný plán Slovenska a Štátny program sanácie environmentálnych záťaží (2016-2021) .


Aktivity zastupiteľských úradov SR v Európskej únii budú v tomto roku ovplyvnené predsedníctvom Slovenska v Rade Európskej únie. Najviac úloh bude pripadať na Stále zastúpenie SR pri Európskej únii v Bruseli, úlohou ostatných zastupiteľských úradov (ZÚ) bude napríklad zisťovať postoje jednotlivých členských štátov k legislatívnym návrhom. Ako sa uvádza v Správe o stave zastupiteľských úradov SR v zahraničí v roku 2015 a východiskách pre jej ďalší rozvoj, práve úlohy súvisiace s predsedníctvom budú pre zastupiteľské úrady SR v tomto roku prioritou, pričom pôjde o „nadštandardný výkon oproti bežnému chodu úradov“. Správu na rokovanie vlády predkladá rezort zahraničných vecí.


Ministri prerokujú aj Národnú stratégiu manažmentu bezpečnostných rizík Slovenskej republiky z dielne rezortu vnútra. Podľa materiálu manažment bezpečnostných rizík na Slovensku je potrebné zefektívniť, pretože zotrváva na už prekonaných a nedostatočne efektívnych postupoch. Zmeny súvisiace s globalizáciou, demografickým a ekologickým vývojom vo svete podľa dokumentu prispievajú k nárastu nestability globálneho bezpečnostného prostredia. "Zvyšuje sa pravdepodobnosť asymetrických hrozieb, masovej nelegálnej migrácie, prejavov extrémizmu, ohrozenia kritickej infraštruktúry a vzniku mimoriadnych udalostí spôsobených vplyvom zmeny klímy," konštatuje materiál. Takto zmenená bezpečnostná situácia spolu s bezpečnostnými hrozbami v rámci Slovenska podľa rezortu vnútra zásadným spôsobom mení nároky na celý bezpečnostný systém.


V dielni ministerstva spravodlivosti vznikol návrh akčného plánu, ktorý by mal zabezpečiť efektívny, spoľahlivý a fungujúci systém prevencie a eliminácie všetkých foriem diskriminácie. Aby mohol byť tento cieľ dosiahnutý, musia byť posilnené a prehĺbené kompetencie relevantných inštitúcií a existujúcich mechanizmov. Jedným zo spôsobov, ako možno prijať potrebné a účinné opatrenia v oblasti prevencie a eliminácie diskriminácie, je systematický zber dát a ich spracúvanie do výskumov, ktoré budú zamerané na príčiny a mechanizmy diskriminácie, píše sa v materiáli. Rovnako dôležité sú však aj vzdelávacie aktivity zamerané na verejnú správu, inštitúcie i zamestnávateľov. Nemenej podstatné je tiež zvýšenie informovanosti verejnosti v rámci školského systému, celoživotného vzdelávania a osvety cez médiá a občiansku spoločnosť, uvádza sa ďalej v materiáli.


Ministerstvo školstva chce systematicky zisťovať a analyzovať potreby mladých ľudí na celoštátnej, regionálnej aj miestnej úrovni. Zistenia následne plánuje zverejňovať a na ich základe prijímať zodpovedajúce opatrenia. Vyplýva to z Koncepcie rozvoja práce s mládežou na roky 2015 až 2021, ktorá je tiež na programe vlády. Koncepcia sa zaoberá potrebami mladých ľudí, ďalšími oblasťami sú aj kvalitná práca s mládežou, aktéri práce s mládežou, financovanie a tiež zviditeľňovanie a uznávanie práce s mládežou. Súčasťou každej oblasti je popis východiskovej situácie, vízia, ku ktorej sa má práca s mládežou do roku 2021 priblížiť, a konkrétne ciele, ktoré je potrebné dosiahnuť v roku 2021.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona