Na Libora Jakšíka, považovaného za bossa jakšíkovcov, bol podaný návrh na väzbu

NETKY.SK • 10 Júl 2015, 10:23 • 2 min
Na Libora Jakšíka, považovaného za bossa jakšíkovcov, bol podaný návrh na väzbu

BRATISLAVA - Na Libora Jakšíka, považovaného za bossa jednej z najstarších bratislavských skupín - jakšíkovcov a ktorého zadržala v stredu 8. júla polícia, bol dnes podaný návrh na väzbu.

slovakia

left justify in out

Libor Jakšík podľa obvinenia vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) dlhuje štátu viac ako 890.000 eur. "Dnes ráno bol podaný návrh na Okresný súd Bratislava V na vzatie do väzby obvineného Libora Jakšíka z dôvodov uvedených v ustanovení paragrafu 71 odseku 1 písmena a, b, c Trestného poriadku (dôvody útekovej väzby, možného ovplyvňovania svedkov a pokračovanie v trestnej činnosti, pozn. TASR)," uviedol dnes pre TASR námestník Krajskej prokuratúry v Bratislave Oliver Janíček. Voči Liborovi J. bolo vo štvrtok 9. júla vznesené obvinenie pre skutok právne kvalifikovaný vyšetrovateľom NAKA ako zločin nezaplatenia dane spolupáchateľstvom. O väzbe by mal sudca Okresného súdu Bratislava V rozhodovať v sobotu 11. júla popoludní.

 

"Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil dve osoby z ekonomickej trestnej činnosti. Spoločným konaním sa mali 50-ročný Libor J. a jeho rovesník Miroslav M. dopustiť zločinu nezaplatenia dane. Ešte koncom roku 2009 mal Libor Jakšík ako predseda predstavenstva obchodnej spoločnosti uzavrieť zmluvu o prevode vlastníctva k nehnuteľnosti s inou spoločnosťou. Cena nehnuteľnosti bola takmer 1,8 milióna eur. Kupujúci ju mal zložiť do notárskej úschovy, kým nefiguroval na liste vlastníctva. Potom mal Libor Jakšík požiadať notára o uvoľnenie kúpnej ceny a jej prevod na účet Miroslava M., ktorý bol členom predstavenstva firmy, kde bol Libor J. predsedom. Časť peňazí mal Miroslav M. z účtu ďalej previesť a väčšiu časť vybrať v hotovosti," uviedol dnes pre TASR hovorca policajného prezídia Michal Slivka.
      

Následne Libor Jakšík podal daňové priznanie a štátu zostal dlžný na dani vyše 540.000 eur. Dlžnú daň z príjmu ani daň z pridanej hodnoty dodnes nezaplatil a dlh vrátane príslušenstva narástol na viac ako 890.000 eur. Polícia oboch obvinených zadržala, vykonala viacero domových prehliadok aj prehliadok iných priestorov a zaistila veľké množstvo účtovných dokladov a zmluvnej dokumentácie spoločnosti. Okrem písomností ekonomickej povahy zaistila tiež počítače a mobilné telefóny vrátane zmenky na 1,8 milióna eur. Obvineným v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na tri až osem rokov.

 

Libor Jakšík spolu s Ivanom Jakšíkom sú považovaní za šéfov skupiny jakšíkovcov, ktorá pôsobila najmä z bratislavskej Dúbravky. Obaja boli bývalí príslušníci polície a neskôr sa dali na podnikanie a často trávili čas v Spojených štátoch amerických. O prípadnom návrhu na väzbu Libora J. by mala podľa neoficiálnych informácií TASR rozhodovať Okresná prokuratúra Bratislava V. Skupina jakšíkovcov sa objavila v "mafiánskych" zoznamoch, ktoré údajne unikli z polície. V minulosti spolupracovala so zavraždeným Jozefom Svobodom.

 

Libora Jakšíka, ako aj ďalšieho spoluobžalovaného Mariána S., na začiatku decembra minulého roku Okresný súd Bratislava I oslobodil v kauze obzvlášť závažného zločinu vydierania. "Po vyhotovení rozsudku a po jeho doručení všetkým procesným stranám a po doručení písomného odôvodnenia odvolania Generálnej prokuratúry SR je spisový materiál v tejto trestnej veci pripravený a bude predložený odvolaciemu krajskému súdu," povedal vo štvrtok pre TASR hovorca Krajského súdu (KS) v Bratislave Pavol Adamčiak.

 

Libor Jakšík podľa obžaloby vydieral bratislavského autičkára pre fiktívny dlh vo výške 51.500 eur. Dopomôcť si pritom mal zbraňou, nadávkami, vyhrážaním, aj komplicom Mariánom S. Poškodeného muža mal prinútiť podpísať notársku zápisnicu, v ktorej uznal uvedený dlh. Ako poistku, že peniaze dostane, mal žiadať aj záložné právo na dom, v ktorom žil poškodený s družkou. Libor Jakšík pred súdom tvrdil, že od údajne poškodeného kúpil luxusný čierny Mercedes S. Auto sa však začalo kaziť, a preto ho chcel vrátiť. Predávajúci však podľa neho nemal peniaze, a preto sa vraj dohodli na uznaní dlhu v notárskej zápisnici. Aby mal Libor Jakšík istotu, že peniaze dostane, žiadal, aby mal záložné právo na dom svedkovej družky, v ktorom obaja bývali. To sa nakoniec nestalo, pretože Libor Jakšík peniaze dostal.

 

V apríli 2013 Okresný súd Bratislava I oslobodil Libora Jakšíka a ďalších piatich obžalovaných v inej vydieračskej kauze, a to v prípade vydierania bratislavského architekta. Žalobu v tejto veci podávala GP SR. Dokazovaním, ako skonštatoval vtedy súd, nebolo preukázané, že by sa skutok stal tak, ako sa uvádzalo v obžalobe. Prokurátorka GP sa odvolala po vynesení rozsudku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona