Na letných OH budú prísne zakázané akékoľvek politické gestá či prejavy. Komisia hrozí sankciami

NETKY.SK • 23 Apríl 2021, 20:14 • 2 min
Na letných OH budú prísne zakázané akékoľvek politické gestá či prejavy. Komisia hrozí sankciami

TOKIO – Pokľaknúť či zovrieť päste v rámci gesta vyjadrujúceho podporu hnutia Black Lives Matter či obetí Afroameričanov, ktorí sa stali obeťami americkej polície, bude na Olympijských hrách prísne zakázané.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom Medzinárodný olympijsky výbor (MOV), ktorý predĺžil zákaz politických prejavov na štadiónoch, stupňoch víťazov či pri ceremóniách.

Hlásanie akejkoľvek politickej, rasovej alebo náboženskej propagandy zakazuje pravidlo 50 olympijskej charty.

 

Rozhodnutie prichádza v čase, kedy narastá tlak, aby bolo zrušené. Dôvodom je silnejúca celosvetová kampaň Black Lives Matter, teda hnutie odsudzujúce policajnú brutalitu páchanú na černošskom obyvateľstve v Spojených štátoch.

 

Politcké prejavy sú prísne zakázané

Predseda atletickej federácie Sebastian Coe presadzuje, aby športovci dostali možnosť vyjadriť svoj názor a mohli používať aspoň politické gestá.

Riaditeľka komisie atlétov MOV Kirsty Coventryová však nesúhlasí.

 

Odôvodnila to tým, že až tri štvrtiny atlétov odmietli akékoľvek politické prejavy na ihriskách a pódiách. „Nechcela by som, aby niečo odvádzalo pozornosť od mojej súťaže. Tak to cítim aj dnes,“ okomentovala bývalá šampiónka v plávaní zo Zimbabwe. 

 

img

 

Výkonný výbor schválil balík odporúčaní a zároveň poskytne viac informácií o pravidle 50, ale aj sankciách za ich porušenieCoventryová potvrdila, že prejavy ako je pokľaknutie na podporu rasovej rovnosti alebo zovretá päsť, budú pokutované. „Áno, tak to je. A je to tak, pretože sa za to vyslovila väčšina športovcov. Žiadali o to,“ vysvetlila riaditeľka komisie.

 

Gestá stáli športovcov kariéru

Obrovskú pozornosť na seba strhli dvaja americkí bežci Tomie SmithJohn Carlos na olympiáde v Mexiku v roku 1986. Na stupňoch víťazov pri preberaní cien, zdvihli ruku so zovretou päsťou v čiernej rukavici. Vyjadrili tak svoju podporu hnutiu za práva černochov Black Power.   

 

Ich gesto sa však nestretlo s porozumením. Práve naopak, niekdajší prezident MOV Avery Brundage odsúdil ich konanie. Následne boli obaja športovci vylúčení z amerického tímu a museli predčasne opustiť olympskú dedinu.

 

 

Na tej istej olympiáde sa podobného gesta dopustila aj československá gymnastka Věra Čáslavská, ktorá počas ceremoniálu odvrátila hlavu od sovietskej vlajky, keď hrala hymna na počesť sovietskej víťazky Nalaliji KučinskéOlympiáda sa konala krátko po vpáde vojsk Varšavské zmluvy do Československa. 

 

Diskutovaným bolo aj gesto etiópskeho maratónca Feisyho Lilesy na letných OH v Riu v roku 2016. V cieľovej rovinke skrížil ruky nad hlavu na protest proti násiliu, ktoré pácha etiópska vláda na jeho etniku Oromov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies