Na letisku vo Viedni testujú automatické rozpoznávanie tvárí; kontroly čakajú aj občanov EÚ

NETKY.SK • 5 December 2017, 16:17 • 2 min
Na letisku vo Viedni testujú automatické rozpoznávanie tvárí; kontroly čakajú aj občanov EÚ

VIEDEŇ - Viedenské letisko uviedlo do skúšobnej prevádzky systém automatického rozpoznávania tvárí cestujúcich, ktorí prechádzajú hraničnými kontrolami pri vstupe do schengenského priestoru alebo jeho opúšťaní.

slovakia

left justify in out

Rozšírenie kapacít na kontrolu si vyžadujú zmeny v Schengenskom hraničnom kódexe, na základe ktorých majú byť pri prechode vonkajších hraníc systematicky kontrolovaní aj občania EÚ. Porovnávanie údajov cestujúcich so schengenskými databázami sa doteraz týkalo len občanov tretích krajín.

 

V priestoroch letiska je predbežne nainštalovaných 25 snímačov označovaných ako "E-Gates", ďalších 25 má pribudnúť v roku 2018, informovala agentúra APA s odvolaním sa na letiskového hovorcu Petra Kleemana. Náklady na tento systém podľa neho môžu dosiahnuť päť miliónov eur. Očakáva sa, že reálne využívaný bude od polovice decembra.

 

Nové zariadenia majú poskytnúť istotu, že tvár kontrolovanej osoby zodpovedá fotografii v cestovnom pase, ktorú je preto potrebné takisto zosnímať. Pri kontrolách však budú stále prítomní policajti, aby zabezpečili dozor.

 

Podľa Kleemana viedenské letisko zvolilo osvedčený systém, aký je používaný aj na letiskách vo Frankfurte nad Mohanom, Londýne či Paríži. Používanie "E-Gates" na viedenskom letisku bude počas testovacej fázy pre cestujúcich dobrovoľné. Mladistvých a rodiny s deťmi budú naďalej kontrolovať policajti v kójach.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies