Na Letisku Václava Havla v Prahe odhalili na jeho počesť gobelín

NETKY.SK • 10 December 2012, 08:07 • 2 min
Na Letisku Václava Havla v Prahe odhalili na jeho počesť gobelín

Na Letisku Václava Havla v Prahe odhalili na jeho počesť gobelín - Doprava Gobelín na počesť Václava Havla odhalili dnes popoludní v Termináli 2 medzinárodného letiska v Prahe nesúceho meno zosnulého prezidenta. Na slávnosti sa zúčastnili bývalá prvá dáma

slovakia

left justify in out

imgGobelín na počesť Václava Havla odhalili dnes popoludní v Termináli 2 medzinárodného letiska v Prahe nesúceho meno zosnulého prezidenta. Na slávnosti sa zúčastnili bývalá prvá dáma Dagmar Havlová, minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg a výtvarník Petr Sís, podľa ktorého návrhu bol gobelín vo Francúzsku vyrobený, informoval server ihned.cz.
      Gobelín znázorňuje kŕdel vtákov v tvare letiaceho človeka na modrom pozadí.
      Výrobu gobelínu zaplatili legendárni hudobníci Bono, The Edge zo skupiny U2, Peter Gabriel, Sting a Yoko Ono, aby vzdali hold bývalému československému a českému prezidentovi pri príležitosti blížiaceho sa prvého výročia jeho úmrtia (18. decembra). Žiaden z nich však na jeho odhalenie nepricestoval.
      Pred jeho odhalením si prítomní pozreli videoprojekciu o vzniku gobelínu a krátky film o nedávnom premenovaní Letiska Ruzyně na Letisko Václava Havla.
      Gobelín s veľkosťou päť krát 4,25 metra stál 1,5 milióna Kč (76.000 dolárov) a zobrazuje Sísovu ilustráciu Poslednej audiencie, ktorú vytvoril pre pamätné vydanie Hospodářských novín pri príležitosti Havlovho úmrtia. Sís, ktorý žije v USA, Českému rozhlasu povedal, že to považoval za jednorazovú akciu a bol prekvapený, keď sa jeho grafika stala predlohou pre gobelín a tiež pre etikety na flašiach vína.
      S myšlienkou uctiť si Havla gobelínom prišiel Bill Shipsey, zakladateľ projektu Umelci podporujú Amnesty International (Art for Amnesty). Výročie smrti Václava Havla si Česi pripomenú celým radom akcií.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona