Na letisku v Nairobi zadržali podozrivého Brita somálskeho pôvodu

NETKY.SK • 25 September 2013, 11:02 • 2 min
Na letisku v Nairobi zadržali podozrivého Brita somálskeho pôvodu

LONDÝN - Britské ministerstvo zahraničných vecí dnes v Londýne potvrdilo, že na letisku v kenskom Nairobi bol pri pokuse o opustenie krajiny zadržaný britský občan somálskeho pôvodu.

slovakia

left justify in out

V reakcii na článok denníka Daily Mail hovorca rezortu diplomacie uviedol, že britské úrady sú informované o zadržaní 35-ročného Brita a sú pripravené poskytnúť mu náležitú konzulárnu pomoc. Bližšie podrobnosti hovorca neuviedol. Zdroj v kenskej policajnej jednotke pre boj s terorizmom pre Reuters uviedol, že na letisku v Nairobi zadržali britského občana somálskeho pôvodu, ktorý zmeškal odlet svojho lietadla spoločnosti Turkish Airlines. Podľa tohto zdroja muža podrobili výsluchu.  

Daily Mail napísal, že muž upútal na letisku pozornosť svojím podozrivým správaním, modrinami na tvári a slnečnými okuliarmi. Denník ďalej citoval kenské úrady, podľa ktorých mužov britský pas je pravý, má v ňom aj platné kenské vízum, aj keď v ňom chýba pečiatka, na základe ktorej by bolo jasné, kedy a kadiaľ vstúpil na kenské územie. Denník uviedol, že muž počas výsluchu vysvetlil, že zranenia na tvári utrpel počas nedávnej návštevy v Somálsku.

V Keni sa dnes začal trojdňový štátny smútok za obete útoku na nákupné centrum Westgate, ktoré v sobotu napoludnie obsadilo teroristické komando somálskych islamistických milícií aš-Šabáb ako pomstu za účasť kenských vojakov na intervencii afrických mierových zborov v Somálsku. Pri streľbe a výbuchoch granátov, ktoré islamisti použili pri útoku proti návštevníkom a zamestnancom nákupného komplexu, prišlo o život najmenej 67 ľudí a ďalších 200 utrpelo zranenia. Osud vyše 60 ľudí je stále neznámy. 

Pyrotechnici so špeciálne cvičenými psami začali dnes v zničenom objekte vyhľadávať nastražené výbušniny a zbrane. Ďalšie tímy pátrajú po telách ďalších obetí, ktoré by mohli byť uväznené pod ruinami zrútených častí budovy alebo v ťažšie prístupných častiach komplexu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona