Na letisku v Etiópii zadržali vodcu juhosudánskych vzbúrencov Rieka Machara

NETKY.SK • 21 November 2016, 18:01 • 2 min
Na letisku v Etiópii zadržali vodcu juhosudánskych vzbúrencov Rieka Machara

DŽUBA - Povstaleckého vodcu a bývalého viceprezidenta Južného Sudánu Rieka Machara zadržali dnes nakrátko na letisku v etiópskej metropole Addis Abeba. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu povstalcov.

slovakia

left justify in out

Machar do etiópskej metropoly pricestoval z Juhoafrickej republiky (JAR), kde sa zdržiaval od 12. októbra. Etiópske úrady Machara podozrievali, že z Addis Abeby má namierené do juhosudánskeho pohraničného mesta Pagak, ktoré je baštou tamojších povstalcov. Etiópia odmietla vydať Macharovi povolenie vycestovať do Pagaku, pričom však hovorca juhosudánskych vzbúrencov Dickson Gatluak pre DPA z Addis Abeby telefonicky uviedol, že toto mesto nebolo cieľom Macharovej cesty. Kam mal vodca vzbúrencov namierené hovorca neprezradil.

 

Stanovisko etiópskych úradov sa DPA bezprostredne získať nepodarilo. Machar odcestoval do Juhoafrickej republiky, aby sa tam podrobil liečbe zranenia nohy, ktoré utrpel v júli v juhosudánskej metropole Džuba, keď jeho oddiely ustupovali pred útočiacimi vládnymi jednotkami. Do JAR odišiel cez Kongo, z ktorého sa presunul do sudánskej metropoly Chartúm.

 

Etiópske úrady sa obávali, že Macharova prítomnosť v pohraničnom Pagaku by mohla zhoršiť situáciu v tejto oblasti. Konflikt v Južnom Sudáne medzi silami vernými prezidentovi Salvovi Kiirovi a vzbúrencami, ktorým velí Machar, si vyžiadal už desaťtisíce mŕtvych a zhruba 2,5 milióna ľudí donútil opustiť svoje domovy. Aprílové vytvorenie spoločnej vlády malo priniesť najmladšiemu štátu sveta mier, v júli však boje vypukli opäť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies