Na letisko v Bukurešti doviezli rakvu s pozostatkami bývalého kráľa

NETKY.SK • 13 December 2017, 13:16 • 2 min
Na letisko v Bukurešti doviezli rakvu s pozostatkami bývalého kráľa

BUKUREŠŤ - Truhlu s telesnými pozostatkami posledného rumunského kráľa doviezli v stredu na bukureštské letisko zo Švajčiarska, kde Michal I. žil. Pochovajú ho vo vlasti tento víkend, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Pietneho aktu na letisku sa zúčastnilo Michalových päť dcér a jeho vnuk Nicholas Medforth-Mills, ktorého v roku 2015 zbavili titulu rumunského princa. Televízne stanice vysielali prenos z udalosti naživo; rumunské vlajky boli počas nej spustené na pol žrde. Michal I. bol jedným z mála žijúcich vodcov z obdobia druhej svetovej vojny. Jeho rodinní príslušníci vlani vyhlásili, že bývalý monarcha trpí leukémiou a ďalším druhom rakovinového ochorenia.

 

V ostatnom čase sa stiahol z verejného života a všetky svoje povinnosti delegoval na svoju najstaršiu dcéru Margaretu. Pravnuk britskej kráľovnej Viktórie sa po prvý raz ujal trónu v roku 1927 ako šesťročný po tom, ako jeho otec Karol II. utiekol s milenkou a vzdal sa svojich práv na trón. Vládol však len tri roky. Znovu sa stal kráľom v roku 1940, keď Karol II. opätovne abdikoval.

 

Druhýkrát Michal I. vládol do roku 1947, keď ho komunisti prinútili odstúpiť a odísť do švajčiarskeho exilu. Vlasť navštívil až po páde totalitného režimu v roku 1989. Michal I. zomrel 5. decembra vo veku 96 rokov v švajčiarskom meste Aubonne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies