Na letiskách v USA vlani zaistili rekordný počet strelných zbraní

NETKY.SK • 21 Február 2023, 08:37 • 2 min
Na letiskách v USA vlani zaistili rekordný počet strelných zbraní

WASHINGTON - Spojené štáty vlani zaistili v rámci bezpečnostných kontrol na letiskách rekordných 6542 strelných zbraní. Americký Úrad pre bezpečnosť dopravy (TSA) upozornil, že toto číslo môže byť v roku 2023 ešte vyššie. V piatok to uviedla spravodajská stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Až 88 percent zo všetkých zbraní, ktoré americké úrady vlani zhabali počas kontrol na letiskách, bolo nabitých. Cestujúci si môžu do lietadla vziať nenabitú zbraň, musí sa však nachádzať v podpalubnej batožine a pasažieri o tom musia upovedomiť leteckú spoločnosť. Zbrane sa však nesmú nachádzať v príručnej batožine, ktorú si cestujúci berú do kabíny lietadla, a to ani v prípadoch, ak sú držiteľmi zbrojného preukazu. Na zvyšujúci sa počet pasažierov, ktorí sa pokúšajú prejsť cez bezpečnostnú kontrolu so strelnou zbraňou, upozornili najmä letiská v Indianapolise, Seattli a Washingtone.

 

TSA uvádza, že len v Seattli bolo v januári 2023 zaistených dohromady 11 zbraní. TSA vlani zvýšila maximálny peňažný trest za porušenie nariadení o strelných zbraniach na takmer 15.000 dolárov (14.000 eur). Tí cestujúci, ktorí predpisy porušia, môžu byť zadržaní, úrady im môžu zbraň skonfiškovať alebo im na päť rokov odobrať tzv. TSA PreCheck, ktorý im umožňuje rýchlejšie sa dostať cez bezpečnostné kontroly. BBC upozorňuje, že TSA už od roku 2010 každoročne zaznamenáva čoraz viac zbraní na letiskách. Jedinou výnimkou bol rok 2020, keď bolo cestovanie značne obmedzené pre pandémiu koronavírusu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona