Na leteckých dňoch budú piloti z 13 krajín, diváci uvidia 80 lietadiel

NETKY.SK • 25 August 2014, 14:19 • 2 min
Na leteckých dňoch budú piloti z 13 krajín, diváci uvidia 80 lietadiel

SLIAČ - Letci-piloti, technici a členovia leteckých tímov z 13 krajín sveta sa v dňoch 30. a 31. augusta stretnú na Leteckej základni na Sliači pri príležitosti Medzinárodných leteckých dní (MLD) SIAF 2014.

slovakia

left justify in out

Organizátori očakávajú návštevnosť atakujúcu 100.000 ľudí.
     

Okrem letcov a personálu sa však najväčší záujem návštevníkov sústredí na leteckú techniku, lietadiel bude k dispozícii viac ako 80. Tie by mali počas oboch dní spotrebovať počas ukážok okolo 200.000 litrov leteckého benzínu. Organizátorom sa napríklad podarilo získať účasť lietadiel Vzdušných síl Českej republiky, holandského Demo teamu, Očovských bačov, z Talianska príde najpredávanejšie vojenské dopravné lietadlo Spartan a predstavia sa tiež akrobatické Baltické včely.
     

"Určite atraktívny bude súboj lietadla L-39 Albartos s autom Ariel Atom," povedal riaditeľ MLD SIAF 2014 a riaditeľ Slovenskej leteckej agentúry Hubert Štoksa. Zo strany slovenských vzdušných síl to bude zase sólo vystúpenie lietadla Mig-29 Fulcrum a prezentácia leteckého umenia pilota Martina Kuterku. Okrem toho bude atraktívna aj škandinávska letecká šou, prezentácia RetroSky Teamu zo Slovenska, vzdušných síl Maďarskej republiky, svoje umenie predvedie aj legendárny Zoltán Veres, Bielo-červené iskry z Poľska, zástupcovia Kráľovských vzdušných síl z Veľkej Británie či "divoké lasice" tureckých vzdušných síl.
     

Uskutoční sa aj súťaž o najlepšiu letovú ukážku MLD SIAF 2014 Best display Smik Trophy a diváci sa môžu zapojiť aj do ankety Slovak Golden Wings, ktorej cieľom je vyzdvihnúť prácu slovenských pilotov a leteckého personálu. O dopravnej situácii na letisku a v jeho blízkosti, ako aj o samotnom programe leteckých dní bude informovať Rádio SIAF - 107,3 Mhz.
     

Letecké dni budú zároveň spojené s pripomenutím si najvýznamnejšej udalosti v dejinách Slovenska - Slovenského národného povstania.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies