Na Lešti cvičia vojenskí policajti štyroch krajín

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 15:54 • 2 min
Na Lešti cvičia vojenskí policajti štyroch krajín

BRATISLAVA - Vojenskí policajti štyroch krajín, zo Slovenska, Česka, Poľska a Chorvátska, v týchto dňoch spoločne cvičia na Lešti. Ich úlohou je zladiť a aktualizovať svoje štandardné operačné postupy, podľa ktorých sa budú riadiť v rámci spoločného pôsobenia v Mnohonárodnom prápore Vojenskej polície NATO, agentúru SITA informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

slovakia

left justify in out

Cvičenie v Centre výcviku Lešť je poslednou fázou pred samotnou certifikáciou mnohonárodného práporu vojenskej polície.

 

"Takéto cvičenie je dôležité pre zladenie spôsobilostí tak, aby ich pri spoločnom plnení úloh vedeli využiť v praxi,“ uviedol riaditeľ slovenskej Vojenskej polície plukovník Milan Hamar. Zároveň vysvetlil, že toto štábne cvičenie dlhodobo plánovali spolu so samotnou certifikáciou práporu vojenskej polície, pričom treba zdôrazniť, že nadčasovo zapadá do kontextu politických záverov naformulovaných na zasadnutí predstaviteľov členských krajín NATO v Dubline v minulom roku. Mnohonárodný prápor vojenskej polície po úspešnej certifikácii v novembri pričlenia k severovýchodnému veliteľstvu NATO v Štetíne. Zároveň bude môcť plniť úlohy policajnej podpory jednotky rýchlej reakcie, ktorej zriadenie je vojenským dôsledkom spomínaných politických dohôd z Dublinu. 

 

Ako doplnil náčelník poľskej Vojenskej polície Miroslaw Rozmus, aj toto cvičenie je dôkazom toho, že príslušníci vojenskej polície z jednotlivých krajín vedia vzájomne spolupracovať, čo je pri súčasnej bezpečnostnej situácii dôležité. Podľa veliteľa práporu Jozefa Šoltýsa je cieľom cvičenia zladiť činnosť štábu v plánovacom a rozhodovacom procese. "V rámci tohto procesu sa snažíme využiť spôsobilosti jednotlivých krajín, ktoré v uplynulom období získali aj pri plnení úloh v operáciách medzinárodného krízového manažmentu. Pri spoločných cvičeniach sa snažíme zužitkovať to najlepšie z ich skúseností,“ informoval. 

 

Mnohonárodný prápor vojenskej polície vznikol na základe požiadavky z pražského summitu NATO v roku 2002. Pôsobia v ňom slovenskí, českí, poľskí a chorvátski vojenskí policajti. Najbližšie ich čaká spoločný výcvik v rámci medzinárodného logistického cvičenia Capable Logistician 2015, ktoré bude v júni v Maďarsku. Vojenských policajtov dnes prišli pri výcviku podporiť aj predstavitelia vojenských polícií z jednotlivých krajín. Ako pozorovatelia sa na ňom zúčastnili tiež americkí príslušníci Vojenskej polície z 18. brigády Vojenskej polície dislokovanej v Nemecku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies