Na Laššákovej podnet Smer vyradil 10 opozičných návrhov

NETKY.SK • 9 September 2014, 15:13 • 2 min
Na Laššákovej podnet Smer vyradil 10 opozičných návrhov

BRATISLAVA - Vládny Smer-SD dnes na podnet podpredsedníčky parlamentu a predsedníčky poslaneckého klubu vládnej strany Jany Laššákovej vyradil z rokovania 37. schôdze parlamentu desať opozičných návrhov noviel a zákonov.

slovakia

left justify in out

Laššáková navrhla, aby o týchto právnych normách rokoval parlament až po komunálnych voľbách, keďže sa týkajú tejto problematiky.

 

Vyradené opozičné návrhy presadzovali napríklad zavedenie princípu jeden mandát stačí, teda aby poslanci parlamentu nemohli pôsobiť ako starostovia, predsedovia vyšších územných celkov alebo verejnoprávnych inštitúcií. Laššáková vyradila aj návrhy, podľa ktorých poslanci vo viacerých funkciách mohli poberať len jeden plat, respektíve aby sa kvórum pre platnosť referenda znížilo z 50 na 20 percent. Šéfka poslaneckého klubu Smeru-SD vyhodila zo septembrovej schôdze i novelu, podľa ktorej chodníky pokryté poľadovicou či snehom mali odhrabávať obce, ktorých majetkom sú, a nie vlastníci nehnuteľností, ktoré s chodníkmi len susedia. 

 

Opozícia postup Smeru-SD ostro odmietla. "To v NR SR nemá obdobu. Žiadam o zvolanie poslaneckého grémia," konštatoval predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník. "Ide nielen o porušenie ústavných práv poslancov, ale aj o porušenie rokovacieho poriadku a o politickú nekultúru," povedal predseda KDH Ján Figeľ. Zdôraznil, že Smer-SD doteraz ani nenaznačil, že by mal problém s nejakými predloženými zákonmi, na grémiu sa vôbec nezmienil, že má výhrady k návrhom pre komunálne voľby. "Dnes navrhnete vyradiť 10 bodov, zajtra dvadsať a o chvíľu všetky opozičné," vysvetlil poslanec za OĽaNO Miroslav Kadúc. 

 

Poslanec za SaS Martin Poliačik navrhol vyradiť zo schôdze návrh na skrátené legislatívne konanie o vianočných dôchodkoch. "Na skrátené konanie nie sú legitímne dôvody. A návrh súvisí tiež s kampaňou pred komunálnymi voľbami," konštatoval Poliačik. Smer-SD jeho iniciatívu zamietol. 

 

Pri prezidentských voľbách postupoval predseda parlamentu a podpredseda Smeru-SD Pavol Paška presne naopak. Paška zmenil program marcovej 33. schôdze Národnej rady SR tak, aby o novele ústavy o zmenách v justícii a ochrane manželstva diskutovali poslanci ešte pred druhým kolom prezidentských volieb. V prezidentských voľbách kandidoval aj Paškov stranícky šéf Robert Fico. Hoci zmien v justícii sa týkalo na marcovej schôdzi šesť návrhov zákonov, ktoré nasledovali v programe za sebou, pred prezidentskými voľbami, teda 20. marca, sa na Paškov podnet diskutovalo iba o ústavnom návrhu Smeru-SD a KDH.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies