Na kvinteto Slovákov čaká vrchol sezóny, svetový šampionát v cyklokrose

NETKY.SK • 25 Január 2017, 09:54 • 2 min
Na kvinteto Slovákov čaká vrchol sezóny, svetový šampionát v cyklokrose

BRATISLAVA - Päť slovenských reprezentantov sa počas nastávajúceho víkendu predstaví na vrchole cyklokrosovej sezóny - majstrovstvách sveta v luxemburskom meste Bieles. Aktuálne už trénujú na majstrovskej trati priamo v dejisku šampionátu.

slovakia

left justify in out

V hlavnej elitnej kategórii mužov bude reprezentovať Martin Haring (Dukla Banská Bystrica), ktorý je päťnásobným majstrom Slovenska v tejto disciplíne. V kategórii do 23 rokov to budú Šimon Vozár (Cyklistický tím Firefly) a Matej Ulík (Tatran Liptovská Osada). Vozár zaznamenal v posledných dvoch pretekoch Svetového pohára výborné umiestnenia, keď v Ríme skončil na 13. mieste a v holandskom Hoogerheide bol dvadsiaty. Medzi ženami do 23 rokov sa na štart postaví Tereza Medveďová (Cyklistický tím Firefly) a medzi juniormi Jakub Varhaňovský (ŽP Šport, a.s.).


"Pri nominácii tréner a komisia zohľadnili základné kritériá zväzu. Z elitných pretekárov dokázal plniť tieto kritériá na Svetových pohároch a majstrovstvách Európy len majster Slovenska Martin Haring. V kategórii žien do 23 rokov sa to podarilo Tereze Medveďovej. Rastúcu formu na posledných dvoch významných podujatiach ukázal Šimon Vozár. Veľmi tesne zaostal o niekoľko miest za touto métou na predošlých Svetových pohároch aj pretekár do 23 rokov Matej Ulík. Nakoľko máme záujem podporiť mladých pretekárov, ktorí nemajú ešte stabilnú výkonnosť, no vidíme v nich potenciál rozvoja, posielame na MS aj juniorského majstra SR Jakuba Varhaňovského. V budúcej sezóne sa v partnerskom českom Tábore konajú majstrovstvá Európy, tam je v pláne účasť širšieho kádra, rovnako ako na Svetových pohároch CDM, kde sme prerotovali aj túto sezónu všetkých potenciálnych kandidátov, ktorí prejavili záujem o štart," uviedol k nominácii Martin Fraňo, predseda komisie pre cyklokros SZC, a dodal: "Cyklokros je v mnohom aj o šťastí a technických zaváhaniach. Dúfam, že sa nám technické problémy tentoraz vyhnú a budeme úspešnejší ako v minulom roku. Podmienky na prípravu mali pretekári dobrú, verím, že zúročia, čo natrénovali."

 


Podľa trénera Róberta Glajzu najväčším želiezkom v ohni je Haring, ktorý pred rokom medzi elitou skončil na 29. mieste. "V jeho kategórii je však aj najväčšia konkurencia. Pri troche šťastia by mohol skončiť do dvadsiateho miesta. Tereza Medveďová má síce nevyrovnané výkony, ale keď jej sadne deň, tiež je schopná spraviť dobrý výsledok. Svojimi výsledkami v posledných pretekoch príjemne prekvapuje Šimon Vozár. Verím, že sa všetci zúčastnení popasujú o základný cieľ - skončiť v prvej polovičke výsledkovej listiny. Záverečnú prípravu spojenú s účasťou na Svetových pohároch CDM sme absolvovali v Taliansku a Holandsku. Aktuálne už najazďujeme trať MS. Podmienky sú premenlivé, zima sužuje celú Európu, aj krajiny, kde je sneh a mráz skôr raritou. Tak to bolo aj v Ríme a neskôr v Holandsku. Aj tu v noci mrzne a cez deň sa teplota pohybuje len okolo nuly, takže sa pripravujeme na blatistú rozmŕzajúcu šmykľavú trať," informoval reprezentačný tréner Robert Glajza v tlačovej správe SZC.


Ako prví sa v sobotu 28. januára o 11.00 h postavia na štart juniori, o 13.00 h sa začnú preteky žien do 23 rokov, od 15.00 h prídu na rad ženy v kategórii elite. Majstrovstvá sveta vyvrcholia v nedeľu 29. januára od 15.00 h bojom o medaily v elitnej kategórii mužov. Ešte predtým od 11.00 h sa o medaily pobijú pretekári do 23 rokov.


Nominácia Slovenska na MS 2017 v cyklokrose v Bielese (Lux., 28.- 29. 1.):
muži: Martin Haring (Dukla Banská Bystrica)


kategória do 23 rokov: Matej Ulík (Tatran Liptovská Osada), Šimon Vozár (Cyklistický tím Firefly)
ženy do 23 rokov: Tereza Medveďová (Cyklistický tím Firefly)
juniori: Jakub Varhaňovský (ŽP Šport a.s.)

Realizačný tím: Marek Varhaňovský (vedúci výpravy), Róbert Glajza (tréner), Ľuboš Puškár (mechanik)

Program MS 2017 v cyklokrose v Bielese (Lux.):
sobota 28. januára: juniori (11.00), ženy do 23 rokov (13.00), ženy-elite (15.00)
nedeľa 29. januára: muži do 23 rokov (11.00), muži-elite (15.00)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona