Na kúpu expanznej zbrane stačí občiansky preukaz, tvrdí ich predajca

NETKY.SK • 6 Máj 2015, 13:13 • 2 min
Na kúpu expanznej zbrane stačí občiansky preukaz, tvrdí ich predajca

BRATISLAVA - Zákazník si kúpi expanzné zbrane aké potrebuje, stačí mu k tomu len občiansky preukaz.

slovakia

left justify in out

Tieto zbrane sú totiž voľne predajné. Predajca zapíše do záznamovej knihy zákazníkovo meno a priezvisko, číslo jeho občianskeho preukazu, názov zbrane, jej číslo a kaliber. Takto dnes na Okresnom súde Bratislava V popísal svedok predaj expanzných zbraní na Slovensku.
     

Súd koná v prípade obchodovania so zbraňami z leta minulého roka. Pred senátom stoja štyria obžalovaní – Peter K., Stanislav B. a bratia Dávid Ď. a Martin Ď. Štvorica podľa polície nakupovala znehodnotené samopaly legálnym spôsobom v Partizánskom. Jeden z obžalovaných počas minulého pojednávania popísal, ako expanzné zbrane prerábal na streľbyschopné. „Samopal musím rozobrať. Jeden kus aj s vyčistením mi trval asi päť minút,“ povedal obžalovaný Dávid Ď. Zbrane vraj prerábal v garáži alebo u brata v byte. Potreboval k tomu najmä vŕtačku a minimálne dva vrtáky.
     

Pred Okresným súdom Bratislava V dnes v tejto veci vypovedali svedkovia. „Obchod prebieha tak, že zákazník si vyberie, čo potrebuje. Ja zapíšem do záznamovej knihy jeho meno, číslo občianskeho preukazu, názov, číslo a kaliber zbrane,“ uviedol predajca expanzných zbraní s tým, že hoci si už nepamätá, koľko zbraní obžalovaní spolu nakúpili, tento údaj by sa mal nachádzať v záznamovej knihe. Predajca tvrdil, že jeden samopal vzor 58, prerobený na expanznú zbraň, predávali minulý rok zhruba za 200 až 300 eur. K tomu podľa neho dostal zákazník aj štyri zásobníky, sumku, bodák, remeň a súpravu čistiacich prostriedkov na zbraň. Predajca sa odmietol vyjadriť k spôsobu prerábania zbraní z expanzných na streľbyschopné, nakoľko nie je odborník.
     

Samopaly nakupovali obžalovaní podľa prokuratúry v obchode v Partizánskom. Po atentáte na redakciu Charlie Hebdo v Paríži v januári tohto roka niektoré médiá špekulovali, že útočníci mohli použiť samopaly pochádzajúce práve z obchodu v tomto meste.
     

Aj pre podobné prípady poslanci v utorok (5.5.) posunuli do druhého čítania vládny návrh novely zákona o strelných zbraniach a strelive, ktorý má sprísniť podmienky nadobúdania expanzných zbraní. Ich prerobenie na streľbyschopné totiž nie je obtiažne. "Tieto zbrane sa potom distribuujú v kriminálnom prostredí a využívajú sa na páchanie najzávažnejších trestných činov, ktorých objektom je život a zdravie a zároveň dochádza k ohrozeniu bezpečnosti," dodal rezort vnútra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies