Na Kube začínajú verejné konzultácie o návrhu novej ústavy

NETKY.SK • 13 August 2018, 16:54 • 2 min
Na Kube začínajú verejné konzultácie o návrhu novej ústavy

HAVANA - Obyvatelia Kuby začínajú v pondelok debatovať o návrhu novej ústavy, ktorá sa nemá zmieňovať o komunistickom štáte, má priznávať právo na súkromné vlastníctvo a vytvárať priestor pre uzákonenie manželstiev osôb rovnakého pohlavia.

slovakia

left justify in out

Občania dostanú možnosť hovoriť o novom základnom zákone v rámci 135.000 fór, organizovaných do 15. novembra na rôznych miestach vrátane pracovísk. Svoje závery predložia 33 zákonodarcom, ktorí budú spisovať konečnú verziu. Tú predložia na schválenie v referende, naplánovanom na február 2019, informovala tlačová agentúra DPA.

 

Nová kubánska ústava, ktorá má nahradiť tú doterajšiu z roku 1976, už získala predbežný súhlas v parlamente.

 

Hoci sa v návrhu nespomína komunistická spoločnosť, potvrdzuje sa v ňom socialistický charakter politického systému a vedúca úloha komunistickej strany. Okrem súkromného vlastníctva má byť po novom uznaná i úloha voľného trhu a dôležitosť zahraničných investícií. Čo sa týka systému vládnutia, predpokladá sa vytvorenie postu premiéra, zatiaľ čo pôsobenie prezidenta bude časovo obmedzené na dve funkčné obdobia.

 

Reforma ústavy bola pripravená pod vedením prezidenta Raúla Castra, ktorý stál na čele krajiny do apríla tohto roka, keď ho vystriedal Miguel Díaz-Canel. Výtlačky návrhu nového znenia sa predávali v novinových stánkoch za jedno kubánske peso (približne tri eurocenty).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona