Na Kube vyšli ľudia do ulíc. Po 30 rokoch sa rozhodli demonštrovať proti vláde!

NETKY.SK • 12 Júl 2021, 10:17 • 2 min
Na Kube vyšli ľudia do ulíc. Po 30 rokoch sa rozhodli demonštrovať proti vláde!

HAVANA – Tisíce Kubáncov v nedeľu vyšli do ulíc na protest proti pomalému tempu očkovania, protikoronovým opatreniam, nedostatku tovarov a častým výpadkom elektrickej energie.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Reuters. Prezident Miguel Diaz-Canel, ktorý stojí v čele komunistickej strany, pripísal zodpovednosť za protesty Spojeným štátom americkým.

 

Demonštrácie sú na Kube veľmi neobvyklé a prichádzajú v čase, kedy sa krajina borí s rapídnym nárastom pozitívne infikovaných na koronavírus. Opozícia hovorí o najväčších protivládnych protestoch za posledných 30 rokov

 

Protesty vypukli v meste Antonio de los Banos, neďaleko Havany. Video, ktoré zachytáva dav ľudí skandujúci protivládne slogany, okamžite zaplavilo sociálne siete a protesty sa rozšírili aj do ďalších miest. Mnohí požadovali zrýchlenie očkovania proti ochoreniu Covid-19zabezpečenie elektrickej energie bez výpadkov

 

 

V nedeľu poobede sa niekoľkotísícový dav zišiel aj v centre Havany, kde sa dožadovali slobody. Mnohí pritom tiež volali po základných potravinách či liekoch.

 

Ako uviedol jeden účastník protestu, v krajine je nedostatok všetkého. Ako dodal, veľmi by si želal zmenu vlády, koniec komunizmuvoľby s viacerými stranami.

 

Ako ďalej uvádza agentúra Reuters, polícia zatkla zopár ľudí, ktorí sa dostali do potýčky so strážcami zákona. Do ulíc vyšli aj ľudia v meste Palma Soriano a Santiago de Cuba. Ľudia sa tiež sťažujú na drahé potraviny v obchodoch, za ktoré musia platiť zahraničnou menou

 

 

Kubánsky prezident vyzval všetkých revolucionárov či komunistov, aby vyšli do ulíc a postavili sa provokáciám. Miguel Diaz-Canel povedal, že protestujúci sú zmanipulovaní USA. Večer sa v Havane konal ďalší protest, tentokrát však pozostával zo zástancov režimu.

 
Kuba sa aktuálne ocitla v najhoršej ekonomickej kríze za posledné tri dekády. V krajine je nedostatok potravínliekov. K zhoršeniu situácie prispelo aj hospodárske embargo, ktoré na Kubu uvalili v 60. rokov USA, s cieľom zvrhnúť komunistický režim.

 

Raj dovolenkárov zároveň zasiahla aj pandémia koronavírusu, ktorá značným spôsobom poškodila cestovný ruch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies