Na Kube oslavovali Fidelove 88. narodeniny

NETKY.SK • 14 August 2014, 07:21 • 2 min
Na Kube oslavovali Fidelove 88. narodeniny

HAVANA - Kubánsky komunistický režim v stredu oslavoval 88. narodeniny svojho zakladateľa a legendárneho revolucionára Fidela Castra.

slovakia

left justify in out

Jeho narodeniny si pripomínajú slovami chvály najmä štátne médiá, no v Havane sa koná aj koncert či výstava jeho fotografií so zahraničných lídrami. Fidel je na karibskom ostrove stále mimoriadne populárny, a to aj napriek tomu, že z funkcie prezidenta odstúpil pred šiestimi rokmi.

 

Na verejnosti sa vyhlásený kritik americkej zahraničnej politiky navyše objavuje iba sporadicky. Stretáva sa však s významnými zahraničnými návštevami. Stalo sa tak nedávno aj v prípade čínskeho a ruského prezidenta. Do verejného života inak zasahuje už iba prostredníctvom článkov zverejňovaných v štátnom denníku, v ktorých sa vyjadruje k dianiu vo svete.

 

Fidel Castro je jednou z najkontroverznejších postáv 20. storočia. Nemanželskému synovi bohatého roľníka sa v roku 1959 na druhý pokus podarilo odstaviť od moci vojenskú vládu a vytvoriť marxisticko-leninistický model založený na vláde jednej strany.

 

Jeho režim ustál snahy americkej vlády o odstránenie, no USA na Kubu uvalili obchodné embargo. Krajina sa aj preto obrátila na Sovietsky zväz a s jeho hospodárskou a vojenskou pomocou prežívala ďalej. Po konci studenej vojny si postupne našiel spojencov na juhoamerickom kontinente.

 

Pre upadajúce zdravie a závažné ochorenie v roku 2008 definitívne odstúpil z vedúcej pozície, ktorú odovzdal svojmu bratovi Raúlovi. Fidel, vyštudovaný právnik, je známy predovšetkým svojim odporom k USA a tvrdými výpadmi voči kapitalizmu. Čelí však obvineniam z diktátorských praktík a porušovania ľudských práv.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona