Na Kryme vyčíňa africký mor ošípaných, úrady nariadili likvidáciu chovov

NETKY.SK • 9 Február 2016, 11:46 • 2 min
Na Kryme vyčíňa africký mor ošípaných, úrady nariadili likvidáciu chovov

SIMFEROPOL - Úrady na Krymskom polostrove, ktorý patrí Rusku, dnes vyhlásili stav mimoriadnej situácie v súvislosti s výskytom afrického moru ošípaných (ASFV). Podľa agentúry TASS o tom dnes informovala miestna vláda. Na polostrove bol vytvorený krízový štáb.

slovakia

left justify in out

Príslušné úrady zistili na Kryme dve ohniská nákazy. Po zistení druhého rozšírili dovtedy regionálne karanténne opatrenia na celý polostrov. Infekcii podľahli už stovky ošípaných. Chovateľom tým vznikajú veľké materiálne škody. Bielorusko v rámci prevencie zakázalo dovoz bravčového mäsa z Krymu.

 

ASFV nie je pre človeka nebezpečný, ale v chove ošípaných spôsobuje vysoký úhyn. Jediným spôsobom, ako bojovať s infekciou, je likvidácia nakazených zvierat. Krymské úrady preto v okruhu 20-25 kilometrov od oboch ohnísk nákazy vytvorili zóny, kde nariadili likvidáciu všetkých ošípaných. Ich chovateľom sa vypláca finančná kompenzácia. Podľa odhadov na to vláda bude musieť vyčleniť od 60 do 80 miliónov rubľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies