Na Kryme rastie napätie medzi stúpencami a odporcami Majdanu

NETKY.SK • 26 Február 2014, 15:18 • 2 min
Na Kryme rastie napätie medzi stúpencami a odporcami Majdanu

SIMFEROPOL - Tisíce proruských demonštrantov i stúpencov novej ukrajinskej vlády sa dnes zhromaždili pred budovou regionálneho parlamentu v krymskom Simferopoli, oznámila agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Medzi oboma tábormi vypukli slovné potýčky a potencionálnemu vypuknutiu násilností zabránili len kordóny policajtov. 
      

Medzi približne 2000 stúpencami Majdanu bola väčšina krymských Tatárov. Približne rovnaký bol pôvodne aj počet proruských demonštrantov. V priebehu dňa sa ich počet zvyšoval, keďže autobusy privážali ďalších aj z iných oblastí Krymu. 
      

Protestujúci sa zhromaždili v Simferopoli, hlavnom meste ukrajinskej Krymskej autonómnej republiky, pred očakávanou mimoriadnou schôdzou regionálneho parlamentu. Poslanci majú diskutovať o súčasnej politickej kríze na Ukrajine.  
      

Proruskí demonštranti vyjadrovali svoju lojalitu voči Moskve a odsudzovali "banditov", ktorí podľa nich uchopili moc v Kyjeve. "Krym je ruský," volali odporcovia Majdanu za sprievodu reprodukovaných ruských piesní a náboženských spevov. 
      

Krymskí Tatári zase prevolávali na slávu nezávislej Ukrajine a skandovali heslá známe z kyjevských protestov. 
      

Čiernomorský polostrov Krym administratívne pripojil k Ukrajine v roku 1954 vtedajší sovietsky vodca Nikita Chruščov. Krym je jedinou časťou Ukrajiny, kde tvoria väčšinu obyvateľstva etnickí Rusi a v súčasnosti je hlavnou baštou odporu voči Majdanu. Nové vedenie Ukrajiny vyjadruje obavy zo súčasných separatistických tendencii na Kryme. 
      

V krymskom prístave Sevastopol sídli aj časť ruskej čiernomorskej flotily. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies