Na Kryme je zhruba 15-tisíc ruských vojakov a najmenej 50 kusov vojenskej techniky

NETKY.SK • 3 Marec 2014, 11:23 • 2 min
Na Kryme je zhruba 15-tisíc ruských vojakov a najmenej 50 kusov vojenskej techniky

KYJEV - Na Ukrajine patriacom Krymskom polostrove je približne 15.000 ruských vojakov a plavbe do Čierneho mora bráni desať lodí ruskej Čiernomorskej flotily, informovala dnes agentúra UNIAN.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Velenie ruských ozbrojených síl pokračuje vo vysielaní ruských vojakov na Ukrajinu, uviedol dnes pre televízny kanál TSN veľvyslanec Ukrajiny pri OSN Jurij Serhijev. 

      

Jeho slová potvrdzuje aj správa agentúry AP, ktorá dnes informovala, že proruské jednotky obsadili prístavisko trajektov v meste Kerč na východe Krymského polostrova, neďaleko Ruska - zrejme v súvislosti s plánmi Moskvy na vyslanie ďalších vojakov na strategicky dôležitý polostrov. 
      

UNIAN vo svojej správe spresňuje, že od nedele je na území Ukrajiny 15.000 ruských vojakov a približne 50 kusov vojenskej techniky vrátane obrnených transportérov a opancierovaných vozidiel.
      

Čiernomorské pobrežie Ukrajiny blokuje desať ruských vojnových lodí a pozdĺž spoločnej hranice v Charkovskej oblasti badať pohyb kolón ruskej vojenskej techniky. Veľký počet vojakov je pripravených na vyslanie na Ukrajinu aj v meste Novorossijsk.
      

Ukrajinské velenie registruje aj aktívny pohyb plavidiel ruského námorníctva popri pobreží Čierneho mora. Ide pritom nielen o lode Čiernomorskej flotily, ale aj o plavidlá ruskej Baltickej a Severomorskej flotily, čo je - ako pripomína UNIAN - porušenie ukrajinsko-ruských zmlúv o pobyte Čiernomorskej flotily na území Ukrajiny.
      

Velenie Baltickej flotily zvýšilo stupeň bojovej pohotovosti, informovala agentúra UNIAN.  Ukrajinská agentúra UNN zasa dnes upozornila, že Baltická flotila mala v uplynulých dňoch vojenské cvičenie, ktoré bolo zamerané na nácvik operácií proti obsadeniu ruských lodí, ako aj na vyhľadávanie a likvidáciu nepriateľských ponoriek. Na vojenskom cvičení sa podľa UNN zúčastnili aj plavidlá Severomorskej flotily. Cvičenie sa konalo v Baltickom a Barentsovom mori.
      

Rozkaz na vopred neavizovanú komplexnú previerku pripravenosti ruských ozbrojených síl, ktorá sa začala koncom februára, vydal najvyšší veliteľ ozbrojených síl, prezident Vladimir Putin. Zapája sa do nej celkovo 150.000 príslušníkov rôznych druhov vojsk, 90 lietadiel, 120 vrtuľníkov, 800 tankov, viac ako 1200 kusov bojovej techniky a asi 80 lodí a člnov, informovala UNN.
      

UNN pripomína, že koncom februára sa práve pod pláštikom komplexnej previerky bojovej pripravenosti ruských vojsk uskutočnil "akt agresie" voči Ukrajine, keď ruské jednotky bez insígnií a vysvetlenia začali blokádu základní a posádok ukrajinskej armády na území Krymského polostrova. K dnešnému dňu Rusko získalo úplnú operačnú kontrolu nad Krymom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona