Na kritiku sankcií využil premiér Fico aj pietnu spomienku

NETKY.SK • 16 August 2014, 15:23 • 2 min
Na kritiku sankcií využil premiér Fico aj pietnu spomienku

BANSKÁ BYSTRICA - Pietnu spomienku na obete fašistami vypálených obcí, ktorá bola hlavnou časťou podujatia Stretnutie generácií v areáli národnej kultúrnej pamiatky Kalište na mieste bývalej rovnomennej osady v Starohorských vrchoch, využil dnes premiér Robert Fico na opätovnú kritiku aktuálnych sankcií Európskej únie voči Rusku.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol vo svojom príhovore, hoci rok 2014 je rokom viacerých okrúhlych výročí spojených s Prvou či Druhou svetovou vojnou, Európa si z nich nezobrala ponaučenie. „Nie som nadšený z tohto napätia, ktorého sme dnes svedkami. Myslím si, že kríza na Ukrajine sa dá riešiť aj inak, ako nezmyselnými sankciami, ktoré nás poškodzujú. Už samotná Európa hovorí o tom, ako výrazne toto rozhodnutie poškodí ekonomiku Európskej únie a vôbec celý tento región. Kladiem si otázku, komu to vyhovuje, načo to bolo dobré,“ povedal po pietnom akte Fico médiám s tým, že verí, že rokovania posunú riešenie krízy smerom k partnerstvu a porozumeniu.

 

Tohtoročný deviaty ročník podujatia Stretnutie generácií, ktoré je venované obciam vypáleným fašistami, organizuje Oblastný výbor Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) Banská Bystrica s Múzeom SNP. Spoluorganizátorom minulých ročníkov bol aj Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) a jeho predseda mal nad podujatím záštitu. Ako uviedol predseda banskobystrického oblastného výboru SZPB Ján Pacek, po nástupe súčasného vedenia BBSK s predsedom Marianom Kotlebom však nebolo s kým prerokovať ďalšiu realizáciu dohody o spolupráci. „Keď bol ustanovený do funkcie nový predseda, doporučeným listom som ho požiadal o stretnutie, kde by sme si vysvetlili, ako budeme realizovať túto dohodu. Avšak na list nereagoval,“ povedal Pacek s tým, že potom sa preto obrátil na premiéra, ktorý prevzal záštitu nad aktuálnym ročníkom Stretnutia generácií.

 

Program podujatia, na ktorom sa každoročne zúčastňujú stovky občanov, hostí zo zahraničia a tiež predstavitelia štátu a samospráv, tvorí ekumenická pobožnosť a pietny akt pri pamätníku a kultúrny sprievodný program pri areáli pamiatky. Tento rok sa podľa Pacekovho odhadu na podujatí zúčastnilo zhruba 2,5- až 3-tisíc ľudí, podobne ako vlani.

 

Osada Kalište pri Banskej Bystrici sa stala počas Slovenského národného povstania centrom takzvanej Partizánskej republiky. Nemeckí vojaci ju prepadli a vypálili 18. marca 1945 v skorých ranných hodinách. Zavraždili 46 ľudí - obyvateľov Kališťa a partizánov - a spálili 36 zo 42 domov osady. V súčasnosti tieto udalosti pripomínajú dva zrekonštruované domy, kaplnka, pamätník obetiam a Sad života so 102 ovocnými stromčekmi venovanými jednotlivým vypáleným obciam na území Slovenska, ktorý ich zástupcovia vysadili v roku 2008 na treťom ročníku Stretnutia generácií. Po vojne už Kalište ako jedinú z vypálených slovenských obcí neobnovili. Obyvatelia, ktorí prežili, sa odsťahovali do okolitých obcí a Banskej Bystrice.

 

Národnou kultúrnou pamiatkou je Kalište od roku 1961. Spravuje ju banskobystrické Múzeum SNP, ktoré má v oboch do súčasnosti zachovaných tamojších dreveniciach stálu expozíciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies