Na Krásnej Hôrke pripravujú premurovanie korún murív a ríms

NETKY.SK • 11 Jún 2013, 07:39 • 2 min
Na Krásnej Hôrke pripravujú premurovanie korún murív a ríms

BRATISLAVA - Na hrade Krásna Hôrka sa momentálne pripravujú na premurovávanie korún murív a ríms, ktoré v marci 2012 narušil požiar.

slovakia

left justify in out

Všetky opravy majú materiálovo, tvarovo aj konštrukčne navrátiť porušeným častiam podobu z obdobia po úprave hradu po požiari v roku 1817. Tlačovú správu s informáciami o prácach na Krásnej Hôrke poskytol agentúre SITA Jakub Varmuža zo Slovenského národného múzea (SNM).

Pamiatkari predpísali na premurovanie korún takzvanú "horúcu maltu". Po viacerých rokovaniach sa tento spôsob úpravy vyhodnotil ako menej vhodný. Rovnocennou náhradou má byť vápenná malta bez hydraulických prísad, ktorá sa podľa SNM na rekonštrukcie historických objektov v Európe bežne používa. Schválili ju aj projektanti a pamiatkari. 

Pred dokončením je momentálne projekt na trvalé strechy, rokuje sa ešte o druhoch strešnej krytiny na jednotlivých častiach hradu, informuje SNM. Problémom je hlavne prestrešenie takzvanej Rákocziho kaplnky. Pamiatkari preferujú drevený šindeľ a požiarnici pálenú škridlu alebo iný druh nehorľavej krytiny. V stredu 12. júna sa uskutoční v Betliari rokovanie za účasti všetkých zainteresovaných strán, kde by sa mal tento problém vyriešiť. O strešnej krytine rozhoduje Krajský pamiatkový úrad, následne musia dať súhlasné stanovisko hasiči. SNM bude ich rozhodnutie rešpektovať, píše sa v tlačovej správe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies