Na Kramároch ošetria cez leto aj tisíc úrazov detí mesačne

NETKY.SK • 24 Júl 2015, 12:41 • 2 min
Na Kramároch ošetria cez leto aj tisíc úrazov detí mesačne

BRATISLAVA – Urgentný príjem detskej nemocnice na bratislavských Kramároch počas letných prázdnin rieši mesačne vyše tisícku úrazov.

slovakia

left justify in out

Najčastejšie sa deti porania pri páde z bicykla, preliezky či múrika. Zranenia si môžu spôsobiť aj pri pošmyknutí pri bazéne či skákaní na trampolíne. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave Dana Kamenická.


Deti sa pri prázdninových aktivitách často porania vtedy, ak nemajú potrebné ochranné pomôcky či nedodržia predpísaný a odporúčaný spôsob aktivity, vysvetľuje Kamenická. Prázdninujúcim deťom tak lekári najčastejšie ošetrujú poranenú hlavu či ruku po páde z bicykla, preliezky či múrika, časté sú aj malé tržné rany pri pošmyknutí pri bazéne.

 

Podľa Kamenickej lekári ošetrovali aj zlomeniny rúk a nôh pri skákaní na trampolíne, ktoré sú najčastejšie u detí v predškolskom veku. No objavili sa aj závažné prípady, keď malých pacientov museli hospitalizovať na Detskej klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny. „Počas prázdnin sme hospitalizovali pacientov v súvislosti s popálením, dopravnou nehodou, kopnutím koňom a topením sa,“ povedala Kamenická. Počas letných prázdnin deti bojujú aj s akútnymi ochoreniami horných dýchacích ciest, časté sú podľa Kamenickej aj uštipnutia hmyzom či alergické reakcie na potraviny a sinice. Častejšie sú aj infekcie vonkajšieho zvukovodu a stredného ucha.


Letné horúčavy naopak deti zvládajú celkom dobre. Podľa Kamenickej na oddelení urgentného príjmu nezaznamenali zvýšený výskyt kolapsov. Podľa hovorkyne sa kolapsy vyskytujú v každom období roka, no vždy je ich príčina iná.

 

„V súčasnosti je to pôsobenie zvýšeného tepla, únava, ktorá s týmto bezprostredne súvisí, dostupnosť pitného režimu, resp. neschopnosť kompenzovať zvýšené straty tekutín, ktoré sa odparovaním z kože zvyšujú aj na dvoj- až trojnásobok oproti inému ročnému obdobiu,“ vysvetlila Kamenická. Ako dodala, počas roka v nemocnici ošetria päť kolapsov týždenne, v súčasnom období je ich počet približne rovnaký a len výnimočne vyžadujú hospitalizáciu. Na urgentnom príjme neevidujú ani zvýšený počet detí s otravou alkoholom. Od začiatku prázdnin prijali lekári na urgente štyri opité dievčatá vo veku od 14 do 17 rokov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies