Na kozmodróme Vostočnyj dokončili montáž prvej nosnej rakety

NETKY.SK • 21 Apríl 2016, 10:10 • 2 min
Na kozmodróme Vostočnyj dokončili montáž prvej nosnej rakety

MOSKVA - Na kozmodróme Vostočnyj bolo v stredu dokončené zostavovanie nosnej rakety Sojuz-2.1a, ktorej štart je naplánovaný na 27. apríla. Pôjde o prvý štart z nového ruského kozmodrómu vybudovaného na ruskom Ďalekom východe, uviedla agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Ako informovala ruská vesmírna agentúra Roskosmos, dnes by sa mal zavŕšiť prevoz zmontovanej nosnej rakety k odpaľovacej rampe. Jej inštalácia sa očakáva v piatok. Samotný štart rakety je naplánovaný na 27. apríla. Nosná raketa na obežnú dráhu vynesie družice Lomonosov, Aist-2D a SamSat-218.

 

Kozmodróm Vostočnyj začali stavať v roku 2011 ako náhradu za kozmodróm Bajkonur v Kazachstane, ktorý má Rusko v dlhodobom prenájme.

 

Výstavbu Vostočného sprevádzajú neustále finančné problémy, obvinenia manažérov stavby z korupcie, štrajky zamestnancov a dokonca aj ich hladovky. Ťažkosti stavbárom spôsobili aj sankcie uvalené Západom na Rusko, čo stavebné firmy donútilo hľadať alternatívy západnej produkcie na ruskom trhu.

 

Ruský prezident Vladimir Putin v roku 2014 žiadal, aby bol kozmodróm pripravený na prvý štart kozmickej lode do konca roku 2015. Stavbárom sa však nepodarilo stanovený cieľ splniť.

 

Ruský prezident Vladimir Putin si vlani v októbri, počas návštevy na stavbe Vostočného, dal vysvetliť príčiny sklzu a kritizoval nedostatky, ale súčasne ocenil už vykonanú prácu, pričom apeloval na stavbárov, aby sa nesnažili dohnať stanovené termíny a radšej sa sústredili na kvalitu práce.

 

Ako nový termín štartu v januári tohto roku agentúra Roskosmos určila apríl 2016. V súvislosti s aprílovým termínom možného prvého štartu vtedy Putin vyjadril radosť, že sa tak stane v mesiaci, keď si Rusku Dňom kozmonautiky pripomínajú let prvého človeka do vesmíru - sovietskeho kozmonauta Jurija Gagarina.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona