Na koronavírus zomrelo už vyše 2000 ľudí, Trump nevyhlási karanténu

NETKY.SK • 29 Marec 2020, 10:13 • 2 min
Na koronavírus zomrelo už vyše 2000 ľudí, Trump nevyhlási karanténu

WASHINGTON - Na infikovanie novým koronavírusom zomrelo v Spojených štátoch už 2010 ľudí, čo predstavuje zdvojnásobenie prípadov v priebehu iba troch dní.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Asi štvrtina z nich pripadá na mesto New York, ktoré je najťažšie zasiahnutou oblasťou v USA. Vyplýva to z údajov, ktoré v sobotu večer miestneho času zverejnila Univerzita Johnsa Hopkinsa.

 

img

 

USA majú najviac prípadov nákazy

V počte obetí sú USA na treťom mieste po Taliansku (10.023) a Číne (3295).

 

USA však majú najviac potvrdených prípadov nákazy na svete. Je ich viac ako 121.000, čím sa dostali pred Taliansko (vyše 92.000) a Čínu (vyše 81.000).

 

Americký prezident Donald Trump v sobotu povedal, že uvažuje o vyhlásení "karantény" v celom štáte New York a v priľahlých oblastiach, aby tamojší obyvatelia nešírili nový koronavírus do ostatných častí USA.

 

"Je možné, že v priebehu dnešného dňa dáme do karantény — krátkodobej, dvojtýždňovej — štát New York, zrejme aj New Jersey, určité časti Connecticutu," uviedol Trump pri odchode z Bieleho domu.

 

 

 

S týmto zámerom však nesúhlasí guvernér New Yorku Andrew Cuomo, podľa ktorého s ním Trump o tom nehovoril. "Keď hovoríme o geografickom obmedzení obyvateľstva, išlo by o úplnú blokádu. Potom by sme boli ako v čínskom Wu-chane, a to by nedávalo zmysel," povedal Cuomo pre televíziu CNN s odvolaním sa na izolované veľkomesto v strednej Číne, kde sa začala pandémia vírusu. Navyše si myslí, že takéto opatrenie by bolo nelegálne.

 

img

Andrew Cuomo

 

Trump neskôr oznámil, že vyhlásenie karantény v spomínaných oblastiach nie je potrebné.

 

V štáte Illinois sa medzitým začala prešetrovať smrť ani nie ročného dieťaťa, ktoré bolo infikované koronavírusom. Súvislosť s ochorením COVID-19 sa zatiaľ nepotvrdila, uviedla agentúra AP.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies