Na kooperačnej burze v Nitre sa stretlo 133 firiem z 15 krajín

NETKY.SK • 9 November 2010, 13:23 • 2 min
Na kooperačnej burze v Nitre sa stretlo 133 firiem z 15 krajín

Na kooperačnej burze v Nitre sa stretlo 133 firiem z 15 krajín

slovakia

left justify in out

img

Vyše 130 podnikateľských subjektov zo Slovenska a ďalších 14 európskych krajín sa prezentuje na 4. slovenskej kooperačnej burze, ktorá sa dnes začala na nitrianskom výstavisku. Kooperačnú burzu organizuje Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) pod záštitou Ministerstva hospodárstva SR. Poverená riaditeľka agentúry Andrea Gulová zhodnotila, že väčšina zo 72 slovenských a 61 zahraničných firiem pôsobí v oblasti strojárstva, automobilového, elektrotechnického, energetického a chemického priemyslu, IT technológií a v oblasti spracovania dreva a plastov.
Slovenská kooperačná burza je podľa slov Patrície Žáčikovej z agentúry SARIO účinným nástrojom na napĺňanie proexportnej politiky a zároveň je jediným podujatím svojho druhu na Slovensku. Jej hlavnou úlohou je prezentácia subkontraktačných ponúk partnerstva, tendrov, voľných výrobných kapacít a získanie kooperačných partnerov pre slovenské firmy. "Hospodárska a ekonomická kríza ešte zďaleka nie je za nami, jej vplyv pociťujú všetky podnikateľské subjekty. Každý sa usiluje nájsť v zahraničí možnosti svojho uplatnenia, rovnako slovenské firmy ako aj tie zahraničné," konštatovala Žáčiková. Z tohto dôvodu je podľa jej slov úspechom každé jedno umiestnenie slovenského podnikateľského subjektu na zahraničnom trhu. Podľa štatistiky SARIA sa vlani zúčastnilo na Slovenskej kooperačnej burze zhruba 300 ľudí zastupujúcich 112 podnikateľských subjektov. "Zo vzájomných rokovaní vzišlo 23 úspešných projektov, ktoré sme dosledovali," uviedla.
Partnerskou krajinou tohtoročnej Slovenskej kooperačnej burzy sa stalo Francúzsko, ktoré je pri dovoze siedmym a pri vývoze tretím najväčším obchodným partnerom Slovenska. Z pohľadu vzájomnej obchodnej výmeny má Slovensko s Francúzskom v poslednom období aktívne saldo. Export ku koncu minulého roka dosiahol 2,897 miliardy eur, import 1,657 miliardy eur. Najdôležitejším vývozným artiklom Slovenska smerujúcim do Francúzska sú vozidlá, ich súčasti a príslušenstvo, elektrické stroje, prístroje a zariadenia, jadrové reaktory, kotly, stroje, prístroje a mechanické zariadenia. Z pohľadu priamych zahraničných investícií v rokoch 2002 až 2009 agentúra SARIO ukončila 20 investičných projektov pôvodom z Francúzska v celkovom objeme 858 miliónov eur s potenciálom vytvorenia 6055 až 7214 pracovných miest. V súčasnosti má rozpracované tri francúzske investičné projekty v objeme 47 miliónov eur s potenciálom vytvoriť 1043 pracovných miest.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies