Na kooperačnej burze sa prezentuje 124 firiem zo Slovenska pred partnermi z 18 krajín

NETKY.SK • 19 September 2017, 11:55 • 2 min
Na kooperačnej burze sa prezentuje 124 firiem zo Slovenska pred partnermi z 18 krajín

BRATISLAVA - Na Slovenskej kooperačnej burze (SKB) sa tento rok prezentuje 124 slovenských firiem pred partnermi z takmer dvoch desiatok krajín. Uviedol to dnes v Bratislave šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Žiga (Smer-SD) v úvodnom príhovore tohtoročného 11. ročníka medzinárodného business-to-business (B2B) podujatia, ktoré organizuje Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO).

slovakia

left justify in out

"Toto je už 11. ročník Slovenskej kooperačnej burzy a za tých 11 rokov sa tu vystriedalo viac ako 2000 firiem. Aj dnes tu máme viac ako 120 firiem z 18 krajín. Je to možnosť stretávať sa, pomáhať slovenským firmám nájsť si obchodných partnerov, nájsť si príležitosti na investovanie či nájsť si investorov do svojho podnikania," priblížil Žiga.

 

Slovenské firmy podľa Žigu na SKB dostávajú priestor nájsť si nielen nové kontakty, ale aj obchodné a investičné príležitosti. "Tento ročník Slovenskej kooperačnej burzy sa zameriava okrem podpory exportu slovenských firiem aj na inteligentný priemysel, ktorý MH SR považuje za nevyhnutný v procese ďalšieho rozvoja Slovenska. Žijeme totiž v období, ktoré sa volá štvrtá priemyselná revolúcia alebo Industry 4.0," podčiarkol.

 

Slovensko by sa podľa ministra hospodárstva malo uberať cestou inovácií, pretože viac ako 46 % HDP Slovenska je tvorených automobilovým priemyslom a 26 % slovenského HDP vytvára priemysel. MH SR za účelom priblíženia konceptu Industry 4.0, s cieľom vysvetliť príležitosti a hrozby, ktorým budú slovenské podniky v tejto súvislosti čeliť, vypracovalo podľa jeho slov koncepciu inteligentného priemyslu. Táto bola schválená v minulom roku vládou SR.

 

"Nesmieme však zabúdať ani na prepojenie priemyslu a vedy. Ak chce slovenský priemysel nastúpiť na vlnu inovácií a inteligentných technológií, bez spolupráce podnikov a výskumných inštitúcií si neporadí. Priemysel 4.0 je výzvou pre nás všetkých, ktorú musíme prekonať, aby slovenská ekonomika zostala konkurencieschopnou a aby udržala alebo dokonca zvýšila hospodársky rast SR," upozornil šéf MH SR.

 

Podľa generálneho riaditeľa SARIO Roberta Šimončiča zahraniční partneri objavujú Slovensko nielen ako vynikajúci priestor na kvalitnú priemyselnú výrobu, ale s výrobou prinášajú aj komponent výskumu a vývoja.

 

"Práve toto môže podporiť ďalší rozvoj inteligentného priemyslu. A je to nielen z dôvodu stabilného politického a silného ekonomického prostredia, kvalitnej pracovnej sily, ale aj z dôvodu, že niektoré slovenské firmy už majú veľmi kvalitné produkty a služby, ktoré môžu akcelerovať a môžu sa priamo využiť pri implementácii inteligentného priemyslu," doplnil Šimončič.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona