Na Konvergenciách sa predstaví Jerusalem Quartet s tvorbou Bélu Bartóka

NETKY.SK • 22 December 2016, 14:21 • 2 min
Na Konvergenciách sa predstaví Jerusalem Quartet s tvorbou Bélu Bartóka

BRATISLAVA - Svetoznáme sláčikové kvarteto Jerusalem Quartet uvedie vo februári v Bratislave na festivale Konvergencie kompletné Bartókove kvartetá. Medzinárodný festival komornej hudby tak nadviaže na úspešné koncerty Brodsky Quartet z februára 2016, na ktorých zazneli na Slovensku po prvý raz kompletné kvartetá Dmitrija Šostakoviča.

slovakia

left justify in out

Jerusalem Quartet patrí od svojho debutu v roku 1996 k najvyhľadávanejším komorným telesám. Súbor, ktorý tento rok pre vydavateľstvo Harmonia mundi nahral Bartókove kvartetá č. 2, 4 a 6, spolupracoval s umelcami ako András Schiff, Steven Isserlis alebo Elisabeth Leonskaja. Dvadsiate výročie svojej existencie oslavuje celosvetovým koncertným turné, v rámci ktorého sa zastaví aj v Bratislave.

 

Šesť sláčikových kvartet (1908-1939), ktoré zaznejú na Konvergenciách, je považovaných za vrcholné diela komornej hudby 20. storočia. V týchto skladbách sa zrkadlí tradícia európskej komornej hudby (Beethoven), výdobytky neskorého romantizmu (Liszt, Strauss) i dedičstvo stredoeurópskej ľudovej hudby, avizujú organizátori festivalu.

 

Dva večery s Bartókovými kvartetami (17. a 18. 2.) doplnila koncerty (12. a 16. 2.), na ktorých sa v skladbách maďarského skladateľa Bélu Bartóka (1881-1945) predstavia slovenskí interpreti Jozef Lupták, Nora Skuta, Igor Karško, Milan Paľa a ďalší. Koncerty sa budú konať vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu. Vstupenky sú dostupné v sieti Ticketportal. Viac informácií o podujatí je na www.konvergencie.sk.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona