Na kongrese IBU v Petrohrade slovenský útok na viaceré pozície

NETKY.SK • 3 September 2010, 07:31 • 2 min
Na kongrese IBU v Petrohrade slovenský útok na viaceré pozície

Na kongrese IBU v Petrohrade slovenský útok na viaceré pozície

slovakia

left justify in out

img

Volebný kongres Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU) nadobudne od piatka do nedele v Petrohrade aj slovenský nádych. Až traja slovenskí vyslanci kandidujú na dôležité pozície, na najdôležitejšiu opäť Ivor Lehoťan, súčasný viceprezident IBU pre informácie.
Ivor Lehoťan si verí pri kandidatúre už aj preto, že jeho postavenie s najväčšou pravdepodobnosťou nikto neohrozí. Výnimočné postavenie si podľa všetkého udrží aj Nór Anders Besseberg, šéf IBU neodmysliteľne spájaný s obrovskou popularitou tohto zimného športu. "Aj po kongrese v Petrohrade sa očakáva, že staronový prezident Anders Besseberg bude pokračovať vo svojom poslednom štvorročnom období v pozícii najvyššieho šéfa IBU," povedal Ivor Lehoťan. "Znamená to, že nečakáme nejaké dramatické zmeny a odchýlky od doterajšej línie smerovania biatlonu, aké v predchádzajúcich rokoch nastavil Anders Besseberg spolu s kolegami v exekutíve."
Slovenský biatlon vlastní významný viceprezidentnský post, v hierarchii športov na Slovensku jedinečný. Ivor Lehoťan verí, že si ho aj udrží, hlavne preto, že si vyslúžil primeranú dávku dôvery v členských krajinách. "Na pozíciu viceprezidenta pre informácie kandidujem už tretíkrát za sebou. Situácia sa vykryštalizovala tak, že opäť nemám protikandidáta, aj keď samozrejme na kongrese môže niekto pribudnúť. Takýto scenár však neočakávam a kongres by ma mal zvoliť za viceprezidenta. Slovenský zväz biatlonu vysiela do Petrohradu silnú kandidatúru, pretože do technickej komisie kandiduje aj Tomáš Fusko, v širokej konkurencii 19 súperov na 10 miest. Na čestnú auditorku kandiduje Olina Hanesová, a tam sa o dve miesta usiluje päť kandidátov. Pochopiteľne, bolo by dobré, keby sme uspeli všetci, aby sme mali širšie zastúpenie v najvýznamnejších pozíciách v štruktúre IBU."
Zásadné otázky sa dotknú, ako povedal Ivor Lehoťan, aj iných oblastí. "Čaká na nás prístupový proces k presadeniu 11-tej sady medailí na ZOH, týka sa miešanej štafety, reálne na rok 2018. SZB prichádza s niektorými návrhmi na letný biatlon, aby sme udržali jeho štruktúru a výraznejšie ho posilnili. Budeme musieť zalobovať a získať podporu ďalších krajín a federácii. Letný biatlon sa podľa nás nerozvíja správne, je to tradičný šport v tomto regióne, a preto sa budeme snažiť spolu s Poliakmi, Čechmi, Maďarmi, Ukrajincami nájsť spoločnú reč, aby sme mu dodali ďalší impulz. Dôležité bude, aby ho akceptovali aj silné národné federácie, najmä Nemecko, Nórsko a Rusko."
Odpočet biatlonu v medzikongresovom období vzbudzuje úctu. "Určite na kongrese zarezonuje, že sme v predchádzajúcich rokoch zvýšili počet televíznych divákov," odhaduje Ivor Lehoťan. "Je to čísle vzbudzujúce u ďalších svetových federácií v zimných športoch závisť. Predstihli sme výrazne bežecké lyžovanie a už aj zjazdové i skoky na lyžiach. Biatlon profitoval aj z toho, že počas ZOH vo Vancouvri vďaka časovému posunu ho bolo možné sledovať v najsledovanejšom čase a tie čísla na ruskom, nemeckom, nórskom a francúzskom trhu boli neskutočne vysoké. Aj preto sme mohli uzavrieť dobrý kontrakt na vysielacie práva a môžeme z neho profitovať ďalej. Máme dostatok zdrojov na rozvojové projekty, očakávam, že prijmeme Keńu, Írsko, Turecko za riadnych členov kongresu, čiže zo 62 krajín sa posunemie na 65 členských federácii IBU."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies