Na kongres SaS prídu aj Lipšic a Matovič, hovoriť sa bude aj o koalícii

NETKY.SK • 9 Apríl 2015, 14:47 • 2 min
Na kongres SaS prídu aj Lipšic a Matovič, hovoriť sa bude aj o koalícii

BRATISLAVA - Zástupcovia troch strán SaS, NOVA a OĽaNO, pri ktorých sa už dlhšie špekuluje o vytvorení predvolebnej koalície, sa zídu na Kongrese SaS. Ten je naplánovaný na 18. apríla v Banskej Bystrici a práve šéfovia NOVA a OĽaNO Daniel Lipšic a Igor Matovič budú medzi hosťami. Predseda SaS Richard Sulík pre TASR potvrdil, že vo svojom prejave sa téme predvolebnej koalície nevyhne.

slovakia

left justify in out

Doteraz o nej trojica strán veľmi hovoriť nechcela. Ešte minulý týždeň deklarovali, že čas na predvolenú koalíciu zatiaľ nedozrel a že za dôležitejšiu v tomto momente považujú vzájomnú spoluprácu pri konkrétnych veciach. "Je množstvo vecí, ktoré nás spájajú, napríklad boj proti korupcii alebo opatrenia v ekonomickej oblasti," vysvetľoval Sulík s tým, že nepovažujú za nevyhnutné a v tomto momente naliehavé riešiť koalíciu.

 

Otázku predvolebnej koalície označil pred týždňom za nie aktuálnu aj Lipšic. "Príde čas, keď o tom bude treba rozhodnúť, ale v tomto okamihu o tom nediskutujeme. Riešime konkrétne kauzy tejto vlády, konkrétne opatrenia, konkrétne návrhy," vysvetlil. Lipšic však naznačil, že budúce spojenectvo by malo mať širšie základy. "Dôležitá bude jedna vec. Vytvoriť takú formáciu, ktorá bude schopná vytvoriť pre Slovensko alternatívu tak, aby po voľbách nevládol Robert Fico. To musí byť prioritný záujem – Slovensko. Všetko ostatné je na druhom mieste, stranícke záujmy, individuálne záujmy," zdôraznil.

 

Matovič vysvetlil, že kým pri Ľudovej platforme bolo viac teatrálneho ako reálneho obsahu, v ich prípade je to opačne. "Pred viac ako rokom sme začali spolupracovať, robiť spoločné tlačovky, spoločné návrhy zákonov," objasnil. Podľa lídra OĽaNO nie je dobré robiť niečo nasilu. "My spolupracujeme. Keď to dospeje do niečoho bližšieho, tak to dospeje, keď nie, tak uvidíme. Voľby sú blízko aj ďaleko," povedal.

 

Trojica strán začala intenzívnejšie spolupracovať na konci minulého roka pri organizovaní protestov vyvolaných kauzami v zdravotníctve. Pôvodne aj za účasti poslanca Alojza Hlinu, ktorý vstúpil v marci do poslaneckého klubu KDH. Hlina skupinu označil za "mladé pušky". Pri vstupe do klubu KDH povedal, že "mladé pušky sú over".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona