Na konferenciu TechMatch pôjde menej než 1,4 milióna

NETKY.SK • 9 Október 2015, 14:53 • 2 min
Na konferenciu TechMatch pôjde menej než 1,4 milióna

BRATISLAVA – Rozpočet na konferenciu o problematike startupov TechMatch Slovakia 2015 sa stále vyvíja a určite bude nižší ako medializovaných 1,4 milióna eur. Takto na kritiku, ktorá sa objavila v médiách a na sociálnych sieťach, reagoval generálny riaditeľ usporiadateľskej organizácie Slovak Business Agency (SBA) Branislav Šafárik.

slovakia

left justify in out

"Téma startupov rezonuje po celej Európe. Podobné podujatia takéhoto typu stoja aj niekoľkonásobne viac ako naše. Chceme v tejto oblasti niečo zmeniť, byť flexibilnejší. Európa sa porovnáva s Amerikou, ktorá je v tomto výrazne lepšia," povedal Šafárik. Spochybnil medializovanú výšku nákladov. Na upratovanie namiesto údajných 104.000 eur je naplánovaných maximálne dvakrát 1500 eur. Na dídžeja pôjde na základe výsledkov súťaže 600 eur na deň s DPH s tým, že daná osoba si zastrešuje aj poplatky do SOZA. Na wi-fi je naplánovaných 12.000 eur s DPH. "Pre nás je kľúčové, aby všetci mali prístup na internet a aby fungoval bez problémov," zdôraznil šéf SBA.

 

Objavila sa aj kritika, že SBA neplatí za prenájom Starej tržnice, v ktorej sa podujatie bude konať. "Pravda je taká, že máme uzavretú nájomnú zmluvu a za prenájom platíme 5000 eur," vyčíslil Šafárik a dodal, že podujatie má dostať na Slovensko ľudí, ktorí vo svete startupov aj v oblasti inovácií niečo znamenajú.

 

"Toto nie je podujatie, ktoré má mať prínos len pre startupy. Stále tu rozprávame o tom, že chceme mať ekonomiku založenú na inováciách. Ako inak doviesť ľudí, ktorí tieto inovácie prezentujú, sú ich nositeľmi? Majú obrovský kapitál na to, aby inovácie dostávali do reálneho sveta. Slovensko sa musí prezentovať, že je na tejto mape a aby nás Silicon Valley vôbec bral vážne. Takéto týždňové stretnutie je unikátne v tom, že dávame priestor komunikovať s týmito ľuďmi," vysvetlil Šafárik.

 

Zdôraznil, že SBA zverejnila rámcovú zmluvu a k dispozícii má aj podrobné kalkulácie. Šafárik je pripravený vysvetliť jednotlivé náklady. "Konečná suma bude známa, keď budú objednané všetky služby, ide o náročný a živý proces," zdôraznil. Konečná suma podľa neho klesne o 200.000 až 300.000 eur.

 

Konferencia privíta predstaviteľov nadnárodných technologických korporácií a svetových investorov, ktorí sa venujú startupom. Slovenské inovatívne podniky tak budú mať možnosť stretnúť sa s mentormi zo Silicon Valley a zástupcami akademickej obce, ktorá sa venuje inováciám, priblížil Šafárik. Celkovo sa má na podujatí zúčastniť 500 hostí. Medzi nimi bude aj Guy Kawasaki, ktorý pracoval po boku Steva Jobsa a stál pri vzniku spoločnosti Apple. Jeho honorár bude 60.000 eur. "Ide o človeka celosvetovo uznávaného, na jeho prednášky sa hocikto nedostane. Na Slovensku bude tráviť necelé tri dni," obhajoval jeho honorár šéf SBA.

 

Ako dnes napísal Denník N, rozpočet štátnej konferencie o startupoch nahneval IT odborníkov a tí vyzývajú na jej bojkot. Účet za päťdňové podujatie by sa podľa zmluvy s eseročkou Adom. M Studio, ktorá ho má zabezpečiť, mohol vyšplhať na 1,4 milióna eur. Zmluva je koncipovaná ako rámcová, nemusí sa vyčerpať úplne celá. V prílohách definuje predpokladané náklady, ktoré by sa len v prípade rečníkov a hostí mohli vyšplhať na 600.000 eur, píše denník. "Je to ukážka toho, prečo by sa štát nemal pokúšať o to, čo hravo trh vyrieši," cituje Denník N reakciu riaditeľa spoločnosti Websupport Michala Trubana.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies